VABALOG

Kui Rootsis raha enam laiali ei veeta

Mitte just iga päev ei juhtu, et poes soovitatakse sularaha asemel hoopis kaaridga maksta, kuid just seda soovitavad täna ja tõenäoliselt ka järgmise paari päeval jooksul päris mitmed poed Rootsi suuremates linnades. Milles asi? Rootsi uudiseid inglise keles vahendav The Local kirjutab:

Security vans in Gothenburg, Malmö and Stockholm were not operating on Friday morning, after a violent robbery in Bohuslän prompted drivers to refuse to work without police escorts.

The security representative at the Transport union said that the vehicles would be out of action until further notice, prompting fears of a cash shortage in Sweden’s main cities and increased risk of robberies as cash accumulates in major stores.

Kuna poed ei soovi enda röövimise tõenäosust tõsta, siis viiakse sularaha järjekindlalt panka ja poodidesse jäetakse võimalikult väiksed summad. Tulemuseks on see, et järgmisel päeval ei pruugi klientidele enam väiksemaid kupüüre tagasi anda olla.

Kuna Lundi varustavad sularahaga Malmöt teenindavad autod, siis oli ka minu poolt külastatava poe kassa juures väljas silt, et “võimaluse korral makske kaardiga kui teil just täpset raha pole, sest meil ei pruugi olla raha teile tagasi anda!”


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Peeter Marvet ütleb:

    A oskad sa seletada, miks “teil seal” neid panga-auto-röövimisi nii kuradima palju on? Meenub, et inkassaatorid on vist pikemat aega olnud relvata…

  2. Jüri Saar ütleb:

    Nagu enamus selliste juhtumite puhul on ka siin tegu mitmete asjade kokku sattumisega:

    1. Autod, millega raha veetakse/kogutakse pole soomustatud ja tõesti, valvurid/inkassaatrodi pole relvastatud.

    2. Rootslastele meeldib uskuda, et kuritegevus pole Rootsis mingi probleem – elu on jätkuvalt sama ilus ja ohutu nagu 1970.ndatel, kuigi tegelikult on mõned kuriteo liigid Rootsis sagedasemad kui USAs:
    http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfcr/www/icvs/

    Muide, kui statistikat vaadata, siis USAs kuritegevus näib langevat, Rootsis aga tõusvat.

    3. Karistused on röövide eest tagasihoidlikud, samas kui politsei effektiivsus on üha rohkema ja rohkem tõusmas päevakorda. Seega, isegi kui sa röövid kedagi, siis tõenäosus, et sind tabatakse kui sa pole kedagi tapnud on väike ja isegi kui satud vangi, siis lühemaks perioodiks “puhkusele”.

    Isegi poliitikud ei usu enam, et politseile saab eriti loota nagu selgus mõni kuu tagasi, kui Rootsi ase peaminister pärast intervjuu lõppu mõned lohakad kommentaarid lendu laskis:
    http://www.thelocal.se/article.php?ID=2116&date=20050920

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga