VABALOG

Dollarite jälgimisest, huvitavast psühholoogiast ja karikatuuridest

Where’s George? on meelelahutuslik lehekülg, mis võimaldab jälgida sinu käes olnud dollarite liikumist üle maailma. Sisestad raha seerianumbri (koos aasta ning väärtusega) ja lased raha tagasi ringlusesse – soovitavalt väikse viitega Where’s George? leheküljele – ning jääd lootma, et mõni uudishimulik inimene kunagi lehekülge ka vaatab ja sisestab vajalikud andmed.

Teadlased Max Planck’i instituudist on aga meelelahutuse abil natuke teadust teinud:

Users register their money and then spend it. They can monitor the money’s movement online as it changes hands.

Researchers found that most of the money (57 percent) traveled between 30 miles and 500 miles over about nine months in the United States. About a quarter of the bills moved more than 500 miles.

By analyzing the movement of money — and human travel — over different distances, the scientists found that the money followed a predictable pattern. The method could be used to create more realistic disease models that track the spread of germs and perhaps prevent outbreaks, they say.

(via Margina Revolution)

* * *

British Psychological Society avaldab iga paari nädala tagant blogis BPS Research Digest mõnede huvitavamate psühholoogiaalaste uurimuste ülevaateid. Postitused on igati mõistliku pikkusega ja kajastamist leiavad teemad, millest võib olla kasu eraelus, äris või laiemas ühiskondlikus diskussioonis.

Huvitav ja mitmekülgne ressurss kõigile, keda huvitavad psüholoogide värsked uurimused . Näidiseks väike valik teemasid:

– Why do we still believe in group brainstorming?
– First ever example of teaching by an animal
– Brain scans reveal revenge is sweet for men but not women
– Why it’s best not to expect the worst
– How seeing a conversation helps people remember what was said
– Should the media publish images of terror hostages?
– How we see half the world through the prism of language
– How anxious checking makes us doubt our memory

* * *

Kuigi Vabalogis leidis Taani ajalehe Jyllands-Posten karikatuurisaaga kajastamist juba novembri alguses, on viimase nädala sündmuste taustal põhjust meelde tuletada, kui silmakirjalik on islamiriikides suhtumine teiste riikide ja usundite esindajatesse – eriti karikatuurides, kus ameeriklased ja juudid regulaarselt kõige võikama kohtlemise osaks saavad.

(via EU Referendum)

* * *

Lõpuks sain hakkama ka väikese enesekirjeldus ja pildiga, millele asub viide ka paremal pool veerus ehk Kes on Jüri Saar? Selleks läks kõigest poolteist aastat….heh.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga