VABALOG

Informatsiooni visuaalsest kajastamisest – 16 000 lennukit, 10 dimensiooni ja Bransoni ulmelisus

Pole juba pikemat aeg esile tõstnud visuaalselt huvitavamaid leide, kuid et Vabalog liiga tõsiseks ei muutuks midagi vahelduseks.

1. Ma ei teadnud kui palju lennukeid mõnel suvalisel hetkel on parajasti õhus, kuid Aaron Koblin on võtnud FAA (Federal Aviation Administration) andmed ja teinud nende põhjal lummavaid animatsioone – üks ilusam kui teine. Igal juhul tundub, et ainuüksi USA kohal on lennuliikluse haripunktis peaaegu 20 000 lennukit. Soovitan soojalt kõigile, kellele visuaalne informatsiooni esitamine vähegi korda läheb.

2. Dimensioonide visualiseerimine tundub kerge. Üks, kaks, kolm…neli, aga kuidas on viienda dimensiooniga või hoopis 10 dimensiooniga? Rob Bryaton on kirjutanud raamatu Imagining the Tenth Dimension, millel on ka oma veebikülg, kust võib leida animatsiooni, mis võimaldab kõiki neid dimensioone paremini ette kujutada. Teoreetiline füüsika, mis tehtud arusaadavaks isegi lastele…vist.

3. Viimane pole küll päris informatsiooni visualiseerimine, kuid huvitav siiski. Nimelt avalikustas Richard Branson enda Virgin Galactic laevade sisekujunduse. Tegu on siis SpaceShip One põhiste “kosmoselaevadega”, mis ületavad 100km piiri koos 5-6 reisijaga, et mõned minutid nautida kaalutaolekut. Kosmosesse nagu eriti ei jõutagi, kuid pilet läheb maksma mõnisada tuhat dollarit. Kuidas vältida aga klientide pettumust – loomulikult kujundades sõidukite sisu võimalikult ulmeliseks. Kui ei saa pakkuda päris ulmet saab pakkuda ulme illusiooni. Muide, pildid võib leida eelnevalt toodud viitest – paremalt poolt äärest.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga