VABALOG

Kui rotid prügi sorteerivad ja linnud raha koguvad

The Binghamton crows quickly learned that dropping nickels and dimes into the slot produced peanuts, and the most resourceful members of the flock began looking for more coins. Within a month, Klein had a flock of crows scouring the ground for loose change.

Hämmastavalt targad linnud, kuid veel hämmastavam on linde väljaõpetanud mehe visioon tulevikust:

“Rather than just killing off a species, why not see if they can do something useful for us, so we can all live in close proximity?” he said. To pursue his research, he founded the Synanthropy Foundation this year. Someday, he hopes, similar techniques may allow us to train rats to sort our garbage for us.

Olen sellel varemgi peatunud, et meil pole sageli aimugi sellest, kust lahendused mingitele probleemidele võivad tulla. Mis tundub radikaalne või lausa võimatu täna – kui mitte lausa absurdne – võib osutuda homseks lahenduseks. Me lihtsalt ei tea enne kui mõni julge hing ei proovi.

Aga rotid, kes sorteerivad meie prügi selleks, et me neid toidaksime?! Kuidas see üldse välja näeks? Kas nad töötaksid vahetustes? Kui palju oleks neil vabadust tulla ja minna? Kas neil oleks inimestest eestkostjad, isegi ametiühingud? Mida arvaks arenguriikide vaesed, kes sisuliselt sama tööd teevad vaata, et vähemagi eest? 

Kas me suudame turumajandusse kaasata vastastikuse vabatahtlikkuse alusel loomi ja linde? Kuidas üldse vabatahtlikust mõista olendite puhul, kelle kaasamine majandustegevustesse võib nad päästa väljasuremisest, isegi pakkuda võimalusi taastumiseks? Kas see oleks tõlgendatav kui keskkonnasõbraliku või hoopis keskkonna vaenuliku tegevusena?

Või oleks see pigem nagu orjus – igavene sõltuvuses inimeste pakutavast “imetoidust” samas kui suutlikus välismaailmas ilma inimeste abita toime tulla kahaneks olematuseni?


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Paul ütleb:

    Just täna oli netis veel lugu hamsterrottidest, keda Aafrikas edukalt maamiinide avastamisel kasutatakse. Tundub, et selles valdkonnas (loomade ja lindude kaasamine inimeste probleemide lahendamisse) on võimalik palju huvitavat ja kasulikku ette võtta.

  2. Reet ütleb:

    Sama siin (Rootsis) – just eile oli loodussaates jutt ronkadest, kelle aju maht on suurem kui shimpansidel. Ja ka tarkus oli töesti hämmastav, mul pole ammu niimoodi suu lahti vajunud. Olevat linniriigi primaadid. Huvitav, kuidas sarnane informatsioon on äkki igal pool korraga yleval (vaevalt, et see eile selgus)…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga