VABALOG

Kas erastamine mõjub halvasti elanikkonna tervisele?

Vähemalt nii väidab hiljuti Lancetis ilmunud uurimus Mass privatisation and the post-communist mortality crisis: a cross-national analysis, kus Eesti kuulub nende 5 riigi hulka, kus keskmine vanus oli eriti agressiivselt langenud:

Four of the five worst countries, in terms of life expectancy, had implemented mass privatisation, whereas only one of the five best performers had done so. Any disruption to the established social order creates high levels of social stress. Mass privatisation is a case in point: by rapidly transforming existing enterprises into private property in the absence of a class of owners with a stake in the firm’s success, many firms went bankrupt and excess jobs were lost. People were left without jobs and confronted with unfamiliar market conditions. 

Uurimuse loogika on iseenesest järgmine: massiline erastamine -> paljud jäävad tööta -> töötuse ja kohanemise stress mõjuvad negatiivselt tervisele -> eeldatava eluiga langeb.

Uurimuse autorid tunnistavad küll, et täpne mehhanism privatiseerimise ja madalama keskmise eluea vahel vajab täpsustamist, kuid kõige tõenäolisema kandidaadina toodi välja alkoholi ja selle surrogaatide liigtarvitamise mõju tervisele. Viidatakse isegi ühele eestlaste uurimusele, kuid tähelepanuta jäetakse miskipärast alkoholipoliitika mõju inimeste tarbimisharjumustele. Lancet’i uurimuses vaadeldakse eelkõige perioodi 1992 -1994 , mil kehtestati alkohoolsetele jookidele ka Eestis eraldiseisev aktsiis:

Taasiseseisvunud Eesti maksusüsteemi kehtestamisel alustati samuti ühtse aktsiisiseadusega – 1. juulil 1990 kehtima hakanud Eesti Vabariigi aktsiisimaksu seadus (RT 1990, 2, 26) nägi ette alkoholi, tubaka ja karusnahkade maksustamise, alates 28. veebruarist 1991 lisandus maksuobjektide hulka ka mootorikütus.

Peatselt asendati see seadus ükshaaval üksikute aktsiisiseadustega. Alates 1. jaanuarist 1992 hakkas kehtima karusnahaaktsiisi seadus, 1. veebruarist 1992 õlleaktsiisi seadus, 1. aprillist 1992 alkoholiaktsiisi seadus (RT 1992, 11, 170), 1. augustist 1992 tubakaaktsiisi seadus (RT 1992, 31, 409) ja viimasena 1. juulist 1993 kütuseaktsiisi seadus (RT I 1993, 38, 563).

Igaks juhuks lisan siia viite ka seadusele endale, kust selguvad aktsiismäärad ise, mis moodustasid ostuhinnast Eestis toodetud alkoholi puhul keskmiselt 40% ja imporditud alkoholi puhul 137%. Ma arvan, et siinkohal oleks täiesti õigustatud küsimus, et kas äkki ei peaks rohkem tähelepanu pöörama alkoholi- mitte aga erastamispoliitikale, et jõuda mingile järeldusele eeldatava eluea languses osas.

Igal juhul on John Earle VoxEU jaoks kirjutanud artikli Mass privatisation and mortality: Is job loss the link? enda värskest uurimusest, mis lükkab Lancet’i ühe põhieelduse (erastamisele järgneb massiline koondamine/ vallandamine ja seeläbi töötus) ümber:

In no case, therefore, do we observe substantial job cuts due to privatisation. The causal link hypothesised in the Lancet article is not supported by the firm-level data. Nor is it supported by other studies we have carried out of layoffs and worker turnover in privatised firms (Brown et. al. 2006 and Brown and Earle 2003). Of course, it is possible that some other link, not suggested by the article and unrelated to employment outcomes, could explain the observed privatisation-mortality correlation at the country level. Our analysis suggests that further progress on this question would benefit from analysis of data at the level where the action occurs – individual data in the case of death and firm data in the case of privatisation.

Tõenäoliselt poleks ma Lancet’i uurimusest üldse kirjutanud, kui sotsioloogidest autorid kohe usinalt enda puuduliku uurimuse põhjal ettepanekuid tegema ei oleks rutanud:
The policy implications are clear. Great caution should be taken when macroeconomic policies seek radically to overhaul the economy without considering potential effects on the population’s health. As variants of rapid reform policies are being debated in China, India, Egypt, and several other developing and middle-income countries—including Iraq—which are just beginning to privat ise their large state-owned sectors, the lessons from the transitions from communism should be kept in mind. 

Categorised as: ...


5 kommentaari

  1. Elver ütleb:

    Meenub artikkel, kus pakuti välja, et UK tööstusrevolutsiooni aitas läbi viia odav dzinn. Vaja oli kolida maalt igavatesse, räpastesse väikelinnadesse, mis tehaste ümber olid kerkinud ja tervelt üks põlvkond jõi selle muutusega kohanemiseks ennast pidevalt täis, et järgmine saaks selles totaalselt teistsuguses kohas üles kasvada ja sellega harjuda.

    Ehk on turumajanduse kiirel pealetungil sarnane mõju rahvastikule? Muutustega kohanemiseks juuakse ennast suuremal või vähemal määral täis ja sellest ka madalam keskmine eluiga, suitsiidid ja muud tervisehädad?

  2. Paul ütleb:

    Olles ise nõukogude ajal elanud võin oma kogemusest kinnitada, et elu oli rahulikum küll. Oli majanduslik kindlustunne homse päeva osas.
    Praegu on nii, et kui jääd kuidagi moodi “elu rataste vahele”, aga see on kerge juhtuma, siis päästjaid ja abistajaid nagu polegi.
    Samas on praegu hoopis suuremad võimalused väga hästi elada. Küsimus ongi selles, et mis ja kuidas kellegi tervisele mõjub?

  3. Jüri Saar ütleb:

    Elver: see dzinni tarbimise lugu tuleb ka minule tuttav ette ja eks ulatuslikel sotsiaalsetele muutustel oli siin kindlasti oma roll mängida.

    John Nye rääkis perioodi majanduslikust taustast Russ Robertsiga, kust selgus, et üheks oluliseks dzinni lembelisuse põhjuseks olid kõrged tariifid Prantsusmaa alkoholile:
    http://www.econtalk.org//archives/2008/05/nye_on_wine_war.html

    Siia juurde sobib ka üks artikkel, kus spetsiifilisemalt juttu dzinnist:
    http://culturalshifts.com/archives/168

  4. PaulV ütleb:

    See Lancet uurimus on ikka väga kahtlase teadusliku väärtusega. Varjatud eelduseks paistab olevat, et vallandamiste laine põhjustas erastamine, mitte aga erastatavate ettevõtete majanduslik seisund (ebaefektiivne tootmine ning monopoolsete turgude kadumine seoses vaba turumajandusega).

    See on tihti esinev motiiv, et kapitalismi tulek viis majanduse uppi. Aga see on ka täiesti vale. Nõukogude Liidu sotsialistlik majanduskorraldus kukkus kokku ning seetõttu olime teatud mõttes sunnitud majandusliku korda muutma. Inflatsioon, tööpuudus, pankrotid – kõik need olid sotsialistliku majanduse kokku kukkumise tagajärjed. Nõukogude ajal elanud peaks ju mäletama, et kehvemaks hakkas minema juba umbes 86-87 (ega enne seda ka lillepidu polnud :-), mitte 91-92’sel aastal.

    Elver: tihti räägitakse, et töösturevolutsioon kiskus talupojad maaidüllist linnaliku põrgusse kus elatustase langes ning inimesi orjati jubedalt. Pigem liikusid inimesed linna ikka paremat elu otsima ja seda ka leidsid (varasem elu oli veel hullem). Ning eluea tõus mis järgneb tööstusrevolutsioonile peaks olema selle tunnistuseks. Aga see võib küll olla, et linnas tekkis inimestele rohkem vaba aega (vs elule talus kus tuleb praktiliselt kogu aeg rabada isegi tänapäeval) ning harimatud matsid endale muud odavat meelelahutust ei leidnud kui nina täis tõmmata. Eks ka uuest keskkonnast tekkiv stress soodustas alkoholi tarbimist.

  5. PaulV ütleb:

    Subscriben kommentaaridesse ka

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga