VABALOG

Richard North Afganistani ajaloost (1709 – 1988)

Defence of the Realm nimelises blogis on Richard North pakkunud viimaste nädalate jooksul analüütilist ülevaadet Afganistani viimaste aastasadade ajaloost. Kuna Defence of the Realm kajastab eelkõige Suurbritannia kaitsepoliitikat, siis on ka Afganistani ajalugu kajastavad postitused läbipõimunud brittide tegevusega piirkonnas.

Üks postitusi läbiv mõte, millele ma ise erilist tähelepanu ei ole siiani pööranud on see, kuidas vähem kui 30% kirjaoskuse juures inimesed enda rahva ja piirkonna ajalugu tajuvad:

Dealing with primitive and largely illiterate tribesmen, isolated from the rest of the world, their oral history is as fresh with each new telling as it ever was.

Peamiselt lugemisega enda aega sisustava inimesena on vahel keeruline tajuda, kuidas kirjaoskamatud inimesed üldse neid ümbritsevat maailma tajuvad. Igal juhul minu jaoks huvitavad postitused, mis annavad kiire ülevaate Afganistani ajaloost, hõimude vahelisest dünaamikast nagu ka teiste riikide huvidest ja rollist piirkonnas.

Lihtsama leitavuse ja loetavuse huvides toon ära kõik postitused (võimalik, et neid tuleb juurde) ühes kohas:

  1. Fighting talk – (1709 – 1862) kohalike suhtumisest keskvalitsusse ja hõimude vahelistest konfliktidest koos teiste rahvuste kaasamisega ühe või teise hõimu toetajana.
  2. The duplicitous British – (1863 – 1901) Suurbritannia kahepalgelisest poliitikast praeguse Afganistani territooriumil ja teiste suurriikide sekkumisest piirkonda.
  3. A common enemy – (1901 – 1933) Afganistani rahvusliku liikumise aluseks oli erinevaid hõime ühendav vastuseis brittide tegevusele piirkonnas, mis eskaleerus kodusõjaks niipea kui brittide küsimus lahendatud.
  4. A missed opportunity – (1933 – 1946) teise maailmasõja lõpuks oli Afganistanil õnnestunud tänu Nõukogude Liidu hirmule (mida jagasid ka britid) ulatuslikult moderniseerida sõjaväge ja võimalused koostööks brittidega paremad kui kunagi varem.
  5. Partition – (1946 – 1953) India iseseisvus ja Pakistan’i eraldamine Indiast tõid geopoliitilist ebastabiilsust, mis sundis Afganistani abi ja tuge otsima Nõukogude Liidult.
  6. Development blues – (arenguabi 1910 – 1988) erinevatest arenguabi projektidest Afganistanis, nende rahastajatest, plaanidest ja tegelikest tulemustest koos tagajärgedega.

Kui praegu Afganistanis toimuv pakub huvi, siis on ajaloolise tausta teadmine praegu toimuva mõistmiseks möödapääsmatu.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga