VABALOG

Eesti tervisesüsteemi rahastamise jätkusuutlikkuse uuringust

Täna avaldati Sotsiaalministeeriumi poolt tellitud uurimus Responding to the challenge of financial sustainability in Estonia’s health system (pdf), mis leidis ka ajakirjanduses kajastamist. See postitus jääb pigem viidete küllaseks järjehoidjaks, sest enamus materjalist vajab alles seedimist.

Esimese hooga torkas kõige rohkem silma, et kõik probleemid lahendab raha. Nagu ikka.

Kust raha tuleb või millised mõjud oleks (kõrgemal või täiendaval maksul) näiteks tööhõivele või ettevõtlusega tegelemisele ei ole tähtis, sest see ei puuduta uurimust. Tõstke makse, aktsiise või mida iganes. Raha juurde küsimine ei ole aga mingi reform ega isegi reformi plaan kui pole poliitikuid, kes saaks/tahaks sellega kaasa minna.

Ühtlasi on solidaarsusest saanud sõna, mis enam erilist tähendust ei oma, kuid selle kõigeni loodetavasti veel jõuab.Ma kibelen juba praegu rohkem kirjutama kui kaine mõistus lubab, kuid loodetavasti tuleb postitus rahulikumalt võttes taasakaalukam ja konstruktiivsem.


Categorised as: ...


One Comment

  1. […] Uuring pälvis ka parajalt meediakajastust, kuid seda jätkus vaid üheks päevaks ja peamiselt lühikeste kommentaaride ja intervjuude näol uuringu autoritega, kes andsid endast parima, et uuringu sisu tutvustada neile, kes 140 […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga