VABALOG

Huvitavaid artikleid nädalavahetuse lõpuks

John Sculley On Steve Jobs – Apple’i algusaastatel, kui ettevõte kasvas meeletu kiirusega ja vähestel oli usku, et kahekümnendates Steve Jobs suudaks edukalt juhtida ja kasvatada Apple’i edukaks arvutitootjaks, tundus ainuõige lahenduse Apple’it juhtima palgata inimene, kellel oli sarnase suurusjärguga ettevõtte juhtimise kogemus. Selleks inimeseks oli John Sculley, kes pikemas intervjuus mõtiskleb nii enda panuse, Jobsi visiooni kui ka Apple’i praeguse edukuse üle.

*   *   *

How Tea Party Organizes Without Leaders – Tea Party liikumine on USA’s jõudsalt arenenud ja seda eelkõige läbi detsentraliseeritud organiseerumise põhimõtete. Jonathan Rauch avab liikumise organiseerumispõhimõtteid ja selles osalevate inimeste mentaliteeti jõudes lõpuks järelduseni, et tegu pole niivõrd poliitilise kui kultuurilise liikumisega. Kas tegu on ajutise nähtusega, mis peatselt hääbub, või tõesti teistsuguse organiseerumisvormiga, mis hakkab järjest jõulisemalt sekkuma poliitikasse, selgub järgmise aasta või paari jooksul.

*   *   *

The Sound of Spirit – paljudele muusikasõpradel seostub Eesti eelkõige Arvo Pärdi ja tema muusikaga. New York Times avaldas hiljuti pikema artikli Pärdist, mis vähemalt osaliselt ajendatud tema 75. sünnipäevast. Artikli autor heidab pilgu Pärdi arengule heliloojana ning vestleb nii Pärdi kui tema mitmete imetlejatega nii Eestis kui kaugemal. Kes Pärdi loominguga veel tuttav ei ole saab hea ettekujutuse sellest, mida peetakse Pärdi kõige silmapaistvamateks teosteks.

*   *   *

Lies, Damned Lies, and Medical Science – kui ma mõni aeg tagasi kirjutasin Eesti tervishoiu jätkusuutlikkuse uuringust (PDF), siis ühes osas käsitlesin ka tervishoiukulutuste ohjajate suurt lootust: suhtelise efektiivsuse uuringuid, kus viitasin ka John Ioannidise uuringutele. Atlanticus ilmus hiljuti pikem artikkel Ioannidise tegevusest meditsiiniliste uuringute analüüsimisel ja järeldustest, milleni ta enda meeskonnaga on jõudnud. Oluline artikkel kõigi jaoks, kes soovivad teada, kui asjalikud erinevad tervishoiu- ja meditsiiniuuringud tegelikult on.

*   *   *

Japan Goes From Dynamic to Disheartened – Jaapanis on viimased kümmekond aastat tagasihoidliku inflatsiooni asemel domineerinud deflatsioon, mille käigus hinnad on langenud. Millist mõju avaldab taoline majanduskeskkond ettevõtlusele, kodulaenudele, tarbimisele ja noorema põlvkonna mentaliteedile on kõik küsimused, mis väärivad vastust ja artiklis vastuse ka saavad. Kuidas taolisesse olukorda jõuti erilist tähelepanu artiklis ei pälvi, küll aga annab tagajärgede kirjeldus mitmeid põhjuseid sarnase olukorra vältimiseks teistes riikides.

*   *   *

Cleaner for the Environment, Not for the Dishes – hiljuti jõustusid mitmes USA osariigis uued nõudmised nõudepesumasinates kasutatavatele vedelikele ja tablettidele, mille eesmärgiks vähendada nendes sisalduvate fosfaatide hulka. Ligi kümme korda väiksem fosfaatide sisaldusega ained tulid kenast müüki, kuid paljusid nende kasutajaid ootas ees ebameeldiv üllatus: nõud ei saa enam puhtaks. Fosfaatide vähendamisel on küll omad eelised, kuid need peavad millegi arvelt tulema ja tundub, et selleks millekski on inimeste aeg ja nõude pesemiseks kasutatav vee kogus.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga