VABALOG

Huvitavaid artikleid nädala alguseks

A madcap quest for ‘free’ – Bosto Globe’is ilmus hiljuti artikkel leidlikust koduperenaisest, kes abikaasa töötuks jäämisest ajendatuna, otsustas maksimumi välja pigistada USA levinud kupongikampaaniatest. Selgub, et tegu pole mitte ainult võimalusega midagi natuke soodsamalt saada vaid lausa tasuta, kui oled piisavalt informeeritud erinevate kampaaniate tingimustest ja valmis natuke panustama reeglitega tutvumisele. Isiklikust hobist kasvas välja Yahoo foorum, millest kasvas välja veebilehekülg, millest kasvas välja terve liikumine. Kusjuures selle artikliga haakub päris hästi ka Kevin Kelly provokatiivne postitus. Kelly vaatas Amazon Kindle’i maksumuse trendi ja ekstrapoleeris sealt välja, et 2011. aasta novembrist hakkab Amazon Kindle’id tasuta jagama.

*   *   *

Where Is My Flying Car? – Annie Lowery küsib enda Slate’i artiklis, kus on kaua lubatud lendavad autod. Selgub, et silmapiiril on järjekordne lendava auto versioon, seekord Terrafugia nimeliselt ettevõttelt, kes loodavad enda Transition nimelise sõiduki müüki paisata veel enne selle aasta lõppu. Artiklist selgub, mis lendavate autode võidukäiku siiani on takistanud (peamiselt regulatiivsed kitsendused) ning loomulikult heidetakse pilk ka varasematele lendava auto pretendentidele. Igal juhul edu Terrafugia meeskonnale.

*   *   *

Out of options – Leon Neyfakh analüüsib pikemas artiklis, miks tuumajaamad on sellised nagu nad on ja leiab, et suurimaks probleemiks on enam kui 50 aastat tagasi tehtud otsused, mis seadsid teatud liiki tuumareaktorite lahendused USA’s eelisseisu. Ühe lahenduse soosimine surus alternatiivid kõrvale , millele järgnes saatuslikuks osutunud regulatiivsete kitsenduste pundar, mis soosisid teatud liiki tuumareaktoreid sisuliselt välistades alternatiivsed lahendused USA’s. Neyfakh valgustab ka viimaste aastakümnete arenguid, mis on peamiselt tulnud ohutuse osas, kuid lõpetab enda analüüsi optimistlikult proovides Fukushimas toimuvat näha võimalusena alternatiivsete tuumareaktori lahendustel kanda kinnitada.

*   *   *

‘We need a new industrial Sweden’ – vaatamata sellele, et üllatavalt paljud eestlased näevad Rootsit eeskujuna ka näiteks ettevõtluspoliitika osas, siis kaugeltki kõik ei ole arvamusel, et Rootsi peaks jätkama senisel kursil. Nils Karslson pani hiljuti kirja enda nägemuse Rootsi ettevõtluspoliitikast, mis tuleb ehk Vabalogi lugejatele üpris tuttav ette:

Instead , the general conditions of all enterprises must be improved. Neither politicians and bureaucrats, nor scientists or experts can predict which new companies, sectors, innovations, business ideas or technical solutions will be the most important for future growth and job creation. The focus on state planning and subsidies in Swedish industrial and growth policy must come to an end.

*   *   *

Nabokov Theory on Butterfly Evolution Is Vindicated – New York Times’is ilmus mõni aeg tagasi artikkel Vladimir Nabokov’i üllatavast (vähemalt minule) hobist. Nimelt oli kirjanik kirglik liblikate huviline, kes andis oma tagasihoidliku panuse lausa teaduslikul tasandil. Kuigi professionaalsed liblikauurijad ei pidanud kirjaniku 1940-ndate spekulatsioone enamaks kui kentsakaks teooriaks, siis viimased aastakümned koos arengutega DNA analüüsimisel on andnud kinnitust Nabokovi teooriatele reaalsuses. Kõige suurmaks (meeldivaks) üllatuseks on see olnud aga professionaalsetele liblikauurijatele endile.

*   *   *

Drug experiment – veel üks artikkel Boston Globe’is, seekord hea ülevaatega värskeimatest uurimustest, mis analüüsivad Portugali uimastite dekriminaliseerimispoliitika tagajärgi. Kuna olen juba varasemalt paaril korral Portugali eksperimenti kajastavatele artiklitele viidanud, siis seekord ka mõnevõrra kriitilisemat käsitlust sisaldav artikkel. Minu jaoks oli kõige kentsakam USA endise ase-narkotsaari Tom McLellan’i seisukoht:

“I like that approach to drug policy,” McLellan said. “Policy is really a product. And like a product, policy can be made better with experimentation and honest evaluation, rather than stupid polemic polarization of ideology.”

Eelnev on kentsakas eelkõige sellepärast, et USA on üks paremaid riike eksperimenteerimiseks erinevate lähenemistega tänu riigi föderaalsele ülesehitusele, kuid narkopoliitika osas on osariikide autonoomsus oluliselt piiratud just läbi keskvalitsuse. Jah, rohkem eksperimenteerimist, kuid ilma föderaalsete piirangute kaotamiseta on see lihtsalt jutt.

*   *   *

A Memory of Webs Past – IEEE Spectrum’is ilmunud loos tuleb pikemalt juttu interneti või õigemini veebilehekülgede arhiveerimisega seotud problemaatikast. Veebileheküljed on järjest visuaalsemad, täis video- ja audiomaterjali, ja järjest enamad neist põhinevad andmebaasipäringutele, kust ilma konkreetse sõna või fraasita pole midagi arhiveerimist väärivat võimalik saada. Lisaks on SEO järjest kasvava populaarsuse tulemusena veeb täis spämmi, mis takistab automaatsete arhiveerimisprotokollide kasutamist. Kui sellest veel vähe on, siis andme- ja autoriõigustekaitse seadused piiravad järjest rohkem veebi ametliku arhiveerimist, paljude veebilehed on paroolidega kaitstud ja loomulikult kaasnevad arhiveerimisega kulud, mille katteks raha leidmine on alati keeruline.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga