VABALOG

Huvitavaid artikleid värske nädala alguseks

Can You Eat Decently at an Indecent Restaurant? – peale selle, et ta on majandusteadlane ja jahmatavalt laia silmaringiga kultuurihuviline, on Tyler Cowen tõsiselt võetav gastronoom, kes annab mõned head soovitused neile, kes soovivad mitte just kõige paremas söögikohas siiski enam-vähem söödavat toitu saada. Kasulike vihjeid kõigile, kes tahavad hästi süüa ka kohtades, kus koka meisterlikkuses on põhjust kahelda.

*   *   *

Innovation Starvation – Neal Stephenson juhib provokatiivses essee tähelepanu inimkonna järjest kasvavale vastuseisule võtta igasuguseid riske, mis seotud vähegi ambitsioonikamate ja paljuski ka perspektiivikamate projektidega. Stephenson peatub kriitiliselt nii sellel, kuidas teadust tänapäeval tehakse, organiseeritakse ja rahastatakse kui patendisüsteemi kujunemisel innovatsiooni piduriks ning isegi interneti paisatud infotulva negatiivsel mõjul.

*   *   *

The Top 10 Books Lost to Time – selgub, et aeg on röövinud meilt teoseid, mis oleks võib-olla ühed tuntuimad maailmas kui kasvõi üks eksemplar neist oleks kuskil säilinud: Homerose kadunud eepos, Shakespeare’i näidend, mis inspireeritud Cervantese meistriteosest või Jane Austen’i lõpetamata või Melville’i esimene romaan. Kas on lootust, et kunagi leitakse Hemingway varastatud I maailmasõja teemaline romaan?

*   *   *

California and Bust – Michael Lewis jätkab enda finantskriisi tagajärgede lahkamist ja on nüüd jõudnud tagasi USA’sse, kus lähema vaatluse osaliseks saavad osariikide ja kohalike omavalitsuste finantsid. Selgub, et California linnadel on üllatavaltki palju ühist Kreekaga kui huvi tunda nende finantstuleviku vastu. Pikem lugu, kuid Lewis’ile kohaselt kaasahaaravalt kirjutatud ja üllatavaltki erapooletu – võiks isegi öelda, et tagasihoidlikult realistlik.

*   *   *

Trust Issues – enamusele selle blogi lugejatest ei pea tõenäoliselt selgitama, mida kujutab endast liitintress, kuid kui kaugele on liitintressiga võimalik minna ja kas sadade aastate pikkuse perioodi jooksul jääksid üldse liitintressi koguma jäetud summad puutumata? Selgub, et nii Inglismaal kui USA on leidunud piisavalt inimesi, kes on proovinud liitintressi abil pärandada enda varandust ka sadu aastaid tulevikku ning vähemalt osade arvates võivad taolised pärandused ohustada terve maailma majanduse stabiilsust.

*   *   *

It’s already happened – James Meek vaatleb pikemas artiklis Inglismaa tervishoiussüsteemi arengut  ja seda peamiselt läbi kriitilise ning paljuski skeptilise pilgu, sest rahast, tulemustest ja valikutest räägitakse rohkem kui kunagi varem. Huvitav lugu, kuid paljuski ka eelarvamuste rohke ja valikuline. Kes ei tahaks ideaalsest süsteemi? Kui aga  ei peatuta sellel, kust raha tuleb ja millest tuleks suurema rahastamise nimel loobuda, jääb artikkel tegelikest valikutest ja probleemidest natuke kaugele.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga