VABALOG

Papandreou…WTF?!

Eile selgus, et kreeklaste peaminister käis viimasel tipp-kohtumisel lihtsalt teisi eurotsooni liikmeid lollitamas, et siis kodus uhkelt kuulutada peatset referendumi abipaketi vastuvõtmise või tagasilükkamise osas. Täiesti mõttetu venitamine, sest juba praegu on selge, et kreeklased ei nõustu abipaketiga ja sama hästi võiks eurotsoonist lahkumiseks asju kokku pakkima hakata. Referendumi juttudest jääb aga ainult üle järeldada, et Papandreou kasutab “demokraatiat” eelkõige suitsukattena enda poliitilise eksistentsi õigustamisel. Ahto Lobjakas on päris tabavalt olulisema kokku võtnud:

Analüütiku sõnul on Kreeka peaministri otsus korraldada referendum niivõrd radikaalne, et tõenäiliselt on tegemist mingisuguse tõsise suhtlusprobleemiga Kreeka ja tema partnerite vahel. Midagi muud sellist otsust ei seleta. Tegemist on sisuliselt üsna suitsidaalse sammuga,” märkis Lobjakas ja lisas, et arvata on, et see tuleneb otseselt mingisugusest sisepoliitilisest kaalutlusest.

Veel ei ole teada, millises sõnastuses Kreeka refendumil Euroopa Liidu abipaketi üle hääletamine esitatakse. Lobjakase sõnul on aga tulemus sõltumat küsimuse sõnastusest negatiivne. “Arvestades seda, mis toimub praegu Kreekas, Kreeka tänavatel, milline on üldsuse meelsus, ei ole praktiliselt võimalust, et selline referendum lõppeks tulemusega, et rahvas ütleb jah sellele, mida Euroopa Liit tahab Kreekalt,” sõnas Lobjakas.

Ma ei kiirustaks Kreekale veel pankrotti kuulutama, sest niipea kui lahkutakse eurotsoonist ja võetakse jälle kasutusele oma raha, on kreeklastel võimalik enda võlad vähemalt formaalselt trükimasinatega likvideerida. Eraldi küsimus loomulikult, mis sellele kõigele eelneb. Vaevalt, et vähegi suuremaid koguseid eurosid omavad inimesed neid enam kohalikes pankades julgevad hoida.Sularaha või arve mõne tõsisemalt võetava riigi pangas oleks ilmselt märksa stressivabam valik.

Huvitav oleks ka teada, kes julgeb enne Kreekasse investeerida kui kogu see seebikas on mingigi lõpp-vaatuseni jõudnud? Millekski muuks kui seebikaks on aga kreeklaste vigureid keeruline nimetada, eriti kui Papandreou ei vaevunud isegi enda rahandusministrile teatamast, et kavatseb referendumi välja kuulutada.

Võtmeküsimuseks kujuneb järgnevate kuude jooksul aga ilmselt keskmise kreeklase suutlikkus mõista, millised on referendumile abipaketist keeldumise tagajärjed – mida see tähendaks nende pensionitele, tööhõivele, investeeringutele, igapäevastele finantstehingutele. Kui kasinusmeetmed tunduvad karmid, siis praegu oleks viimane aeg tõsisemalt mõtiskleda selle üle, mis saaks Kreekast ilma välisrahata. Ja kui kreeklaste krutskid peaks veel täiendavalt Portugali, Hispaania ja Itaalia positsiooni nõrgestama, siis erilist lootust teistelt eurotsooni liikmetelt abi saada ei ole. Üks Saksamaa juhtiv poliitikuid on juba enda arvamuse teatavaks teinud:

One senior German parliamentarian suggested the euro zone might cast Athens adrift, cutting off its aid lifeline and allowing the nation to default on its huge debts.

“This sounds to me like someone is trying to wriggle out of what was agreed — a strange thing to do,” said Rainer Bruederle, a leader in Merkel’s coalition.

Bruederle, parliamentary floor leader for the Free Democrats and a former economy minister, told Deutschlandfunk radio that Europe would have to consider turning off the flow of money which is keeping Greece afloat.

“One can only do one thing: make the preparations for the eventuality that there is a state insolvency in Greece and if it doesn’t fulfil the agreements, then the point will have been reached where the money is turned off,” he said.

Lõppude lõpuks tundus see aga kõigest aja küsimus, millal kitsalt riiklikud (või isegi personaalsed) huvid kaaluvad mõnes riigis üle Euroopa ühishuvid ja teravamad küsimused ning otsused tiritakse referendumile. Ainult, et seekord osutub kordusreferendumi korraldamine või läbi rahvusvaheliste lepingute olukorra silumine märksa keerulisemaks. Kreeka jaoks peaks ühest “ei”-st piisama, kuid Euroopa Liidu institutsioonid on näidanud varasemalt üles piisavat visadust, et lõplike järelduste tegemiseks pole aeg veel küps.


Categorised as: ...


14 kommentaari

  1. toivo ütleb:

    millised on referendumile abipaketist keeldumise tagajärjed – mida see tähendaks nende pensionitele, tööhõivele, investeeringutele

    pigem positiivset?

  2. Jüri Saar ütleb:

    Kas ikka tähendab positiivset?

    Kui tuleb uuesti omale rahale üle minna, siis konverteeritakse eurolubadused uuerahalubadusteks, mis tähendab enamusele kaotust sissetulekutes. Vaevalt, et see kaotajate jaoks positiivne on.

    Kui välisraha ei tule puudujäägist tulenevaid auke lappima ja uuele rahale üle ei minda, siis saab raha lihtsalt otsa ja pole avalike teenuseid pakkuvatele inimestele midagi maksta – ega nad tasuta tööle ei jää.

    Ettevõtjatel muutuvad likviidsusprobleemid tõsisteks makseprobleemideks, mille tulemusena põruvad ettevõtted, mis muidu on jätkusuutlikud, sest pangad ei suuda finantseerida?

    Mulle tundub, et positiivset on siin õige vähe ja need on alles esimesed asjad, mis meelde tulid.

  3. Jüri Saar ütleb:

    “But if Greece votes no – and goes for euro-exit – there are several plans in the process of being published that explain what you have to do. Close the banks for days, ration food and energy, institute strict capital controls – with most probably a few fast patrol boats at Glyfada harbour to check every departing yacht for cash and bonds.

    Later, you get massive devaluation, with inflation; your non-sovereign debts become instantly doubled so you cannot pay them (i.e., the stock of Greek private debt to external lenders, for example, or, intra-corporate debts).”

    http://www.bbc.co.uk/news/business-15539350

  4. Paul Vahur ütleb:

    Sisuliselt on Kreeka pankrott ainuke realistlik lahendus praegusele laenuprobleemile (160%+ SKP). See on kindlasti väga suurt segadust ja valu tekitav lühemas perspektiivis aga lööb platsi vanast laenust puhtaks ning välistab ka selle, et keegi nii pea Kreekale laenu annaks (sest ilmselgelt ei ole tegu vastutustundliku riigiga). See sunnib tegema tasakaalustatud eelarvet, kui mitte kohe siis mõne aja pärast.

    Parem õudne lõpp kui lõputu õudus.

  5. Jüri Saar ütleb:

    Paul: nõus sinuga, kuid see referendumi korraldamine näib praegu täiesti mõttetu viivitusena – kreeklased võiksid ennast kokku võtta ja rahaliidust lahkuda niipea kui võimalik. Me kõik saaks märksa selgema tuleviku poole vaadata. Eraldi küsimus loomulikult, mis siis Portugalist, Hispaaniast ja Itaaliast saab.

  6. Paul Vahur ütleb:

    Ma arvan, et idee on selles, et siis on rahvas oma sõna öelnud ning ei hiljem ei saada selle otsuse mõjusid Papandreu ja tema partei kaela ajada (aga kindlasti on palju muud jama milles nad süüdi on).

    ETVs näidatud inimesed Ateena tänavatel olid väga riivatud, et rahvas otsustama peab. Tegu ju valitsuse võlgadega, las nemad klaarivad selle asja ära, peaasi et meie pensionid edasi laekuvad… Ei tea kas see kajastab adekvaatselt Kreeka enamuse meelsust aga ei paista seal keegi tajuvat olukorra tõsidust ning kui palju nende majandus ja elu laenuraha najal üles on upitatud…

  7. Douglas ütleb:

    Pärast oma soovi, ma teile teatada, et saame anda teile
    laenu garanteeritud intressimäär 3%, mida kohaldatakse mis tahes
    tasumise tähtaeg. Samas on meil võimalik
    vastata teie vajadustele 72 tunni jooksul pärast
    demande.contactez kätte selle kirja täiendavat infot.
    mail: marco.douglas12@gmail.com

  8. Falcao ütleb:

    Tere
    minu nimi on Ricardo Falcão sündinud Prantsuse resident on pealinna Angleterre.Je
    € 5.000.000 tahavad aidata inimestel vaja laenu vahel kiireloomulisust arvestades nende olukorda. Pakun laenude lühikeses, keskpikas ja pikas perspektiivis koostöös minu jurist ja mu juhid vaata compte.Nous kuidas teha laenu.

    Kirjuta mulle falcao.ricardo12@gmail.com rohkem mõistmist ja tingimused oma pakkumine.
    NB: mõistlikke ettepanekuid MY esimese värava
    See ei MAKE SERVICE FOR hulgimüük.

  9. Laporta ütleb:

    Anname laenu 4% intressi ettevõtetele,
    üksikisikutele ja ka lahendada oma rahalisi probleeme
    kohe. contatez täna e-posti teel.
    mail: juan.laporta12@gmail.com

  10. Zola ütleb:

    Lugupeetud kliendid,
    Sa pead hädaolukorras laen firma Fabio Zola õiges kohas
    Ära unusta kirjutada meile fabio.zola12@gmail.com
    Anname laenu osaühingu ja üksikisikute vahel.
    mõned olulist teavet laenu pakume
    allpool. Autor valmistub meie firma on mõned andmed
    edastamise tänu teile, enne kui saame hakata taotlemise protsess.

    Intressimäärad:

    Aastal laenu pakume me tasu 2% aastas laenu. Pange tähele, et
    laen uuesti maksegraafik algab 3 kuud pärast laenu oli
    üle kandidaate.
    Õpi kõike minu laenupakkumist, kirjutage palun selle kirja.
    mail: fabio.zola12@gmail.com

  11. Cardozo ütleb:

    Pärast oma soovi, ma teile teatada, et saame anda teile
    laenu garanteeritud intressimäär 2,5%, mida kohaldatakse mis tahes
    tasumise tähtaeg. Samas on meil võimalik
    vastata teie vajadustele 72 tunni jooksul pärast
    alates taotluse saamisest. Nii et kiiresti jätkata oma
    registreerimise, palun kirjutage meile aadressil See e-posti teavet oma pakkumine.
    mail: yvan.cardozo10@gmail.com

  12. Laroche ütleb:

    Mina, allakirjutanu, hr Partick alberto Entrprises ja direktor
    kodaniku ja Prantsuse Vabariik, Benin, et
    raames koostööd missiooni mitu aastat, mõned
    kuu võidelda vaesusega ja aidata inimesi, kes vajavad
    hõbe.
    Luua ärisuhteid ja eriti laiendada oma
    firma, ma otsustasin teha laenu intressimäär
    suhteliselt madal võrreldes pankadega.
    Pärast vestlust üks mu finantsnõustajad, kes
    otsustati anda laene, et aidata inimesi, kes kahjuks
    puudub juurdepääs pankade tõttu rasketes tingimustes
    kohtuda.

    1-Kui teil on usaldusväärsem disain, mis vajavad rahastamist
    10 € 000 € 500 000, ja sa ei ole vahendeid, et alustada,
    minuga õppida koostööd tegema ja võimaldama
    projekti niipea kui possible.merci
    vixente.laroche12@gmail.com

  13. lorie ütleb:

    Minu nimi on Lorie dufon Proua olen canadieene mul kodus on kapitali 5.000.000 €, mis kasutatakse laenud eraisikutele lühemas ja pikemas perspektiivis alates 1000 € to € 4.000.000 iga tõsine inimene, kes soovivad laenu. 2% kuni 4% dintérêt aastas olenevalt laenas nagu oleks eriti ma ei riku seadust lusure. Teil on vaja teha laenu, palun, kus ma saan teid aidata: * rahastamine * Kinnisvaralaenude * Valmis linvestissement * Auto Loan * Debt Consolidation * Line of Credit * Teine Mortgage * Soetamine krediidi * Isiklikud laenud Te ei suuda keelab panka ja sa ei pea kasu pankadele, või siis parem on projekti vaja rahastamist, halb krediidi või dargent vaja maksta arved, raha investeerida äri. Nii et kui sa vajad laenu ärge kartke minuga rohkem teavet minu poolest. Palun minuga otse e-posti teel: loriedelajoie@gmail.comAnnuler les modifications

  14. PGF ütleb:

    ega tagantjärele on muisugi raske öelda, mis oleks juhtunud, kui nad oleks selle suurepärase troika pakkumise tagasi lükanud. mis praegu aga juhtunud on, on küll päris jube. hirmus vaadata, kuidas "lääne väärtuste lipulaev" EL põhimõtteliselt ühe oma liikmesriigiga käitus samamoodi nagu kõige karmim SMS-laenu pakkuja. Isegi need paistavad tänapäeval veidi mõistlikumalt käituvat kui see neetud troika:

    https://www.coolfinance.ee/sms-laen

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga