VABALOG

Huvitavaid artikleid pühapäeva hommikuks

When J.T. Met Pork Chop… (or Sex, Lies & Prison Love) – endine Missouri senati liige Jeff Smith veetis föderaalkohtule valetamise eest peaaegu aasta vanglas enne kui siirdus New Yorgi Ülikooli õppejõuks. Mehest on saanud kokteiliõhtute keskpunkt tänu enda vangla kogemusele, mis New Yorgi sotsiaalse eliidi jaoks on ammendamatu uudishimu allikas. Smith kirjeldab enda vanglakogemust värvikalt ja nagu ka ühte üllatavaltki südamliku vangide vahelist armastuslugu.

*   *   *

Strong Man – Saddam Hussein hakkab paljudel juba vaikselt meelest minema, kuid hiljuti National Journalis ilmunud artiklis kirjutab Yochi Dreazen Iraagi praeguse peaministri Nuri Kamal al-Maliki järjest karmimatest võtetest võimu tsentraliseerimisel ja alternatiivsete julgeoleku struktuuride moodustamisel. Ilmselt oleks praegu veel ennatlik Iraagile uut diktatuuri ennustada, kuid optimismiks pole samuti erilist põhjust.

*   *   *

The Movie Set That Ate Itself– Harkovis, Ukrainas, on Ilya Khrzhanovsky nimeline noor lavastaja viimased kolm aastat toimetanud suurejoonelise filmiprojekti kallal, mille jaoks on ehitatud hiiglaslik nõukogude linna jäljendus, kus kõik on ajastule truu: ehitised, asjad, riided, toit, inimeste, hoiakud ja isegi keel, mida räägitakse. Uskumatuna tunduva kinnisidee ja inimeste kohanemissuutlikkuse tulemusena on tekkinud keskkond, mis on absoluutne enda ehtsuses. Michael Idov sukeldub GQ jaoks sellesse kõike hõlmavasse maailma ja üllatab isegi ennast.

*   *   *

Beter, Faster, Stronger – Rebecca Mead kirjutab New Yorkeris kaasaegsest eneseabi gurust Timothy Ferriss’est, kes on muu hulgas raamatu “4-tunnine töönädal” autor. Kaasahaarav ülevaade ühest võimalusest enda elu korraldamiseks ning kuidas teistega oskuslikult ja huvitavalt õpitu jagamine võib avardad nii enda kui teiste võimalusi.

  *   *   *

Magnificent Visions – Ted Mann kirjutab Vanity Fair’i jaoks ayahuascast – hallutsinogeensest kokteilist, mida inkad on Amazonase kallastel erinevate rituaalide raames sajandeid tarbinud ning millega on järjest rohkem tutvunud ka uudishimulikumad seiklejad üle maailma. Juttu tuleb nii shaamanitest ja nende külalistest kui ühe inglase hullumeelsest ujuva püramiidi ehitamisest. Mõistagi käib taolise loo juurde ka autori isiklik kogemus.

  *   *   *

I Was Wrong, and So Are You – mõni aeg tagasi tutvustas Daniel Klein uurimust, kust selgus, et poliitilise spektrumi vasakul pool asuvate inimeste teadmised majandusest ja majanduse toimimisest on oluliselt halvemad kui poliitilise spektrumi paremal pool asuvatel inimestel. Klein’i uurimusele tehti mitmeid etteheiteid, millest tulenevalt viis ta läbi uue uurimuse, kust selgub, et pigem olid tulemused ühele poole kaldu küsimuste tõttu, mida küsiti. Värske uurimuse peamiseks järelduseks on, et maailmavaateliselt vastuvõetavamatesse väidetesse suhtuvad inimesed märksa vähem kriitiliselt, kusjuures haridusel ei näi erilist leevendavat mõju olevat.

 *   *   *

The Code of the Winklevii – alles natuke rohkem kui aasta tagasi esilinastunud filmis The Social Network olid Zuckerbergi peamisteks vastasteks Winkelvossi kaksikud, keda filmis ei kujutatud just kõige paremas valguses. Dana Wachon kirjutab Vanity Fair’is enda kohtumisest esmapilgul rahaahnete kaksikutega, kelle näib tegelikkuses olevat märksa rohkem ja isegi huvitavamaid põhjusi Zuckerbergi koos tema impeeriumiga kohtute vahendusel kiusata.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga