VABALOG

Huvitavaid artikleid üllatavalt lumise nädala lõpuks

Why the world needs introverts – Susan Cain’ilt ilmus hiljuti Guardian’is pikem artikkel, mis lahkab introvertide rolli kaasaegses ühiskonnas, mis näib oluliselt kõrgemalt hindavat “ekstroverdi ideaali”, millega kaasnevaid isikuomadusi peavad introverdid sageli endale vastumeelselt kultiveerima, et ennast vähegi ühiskonnas aktsepteeritumalt tunda. Kuid maailm vajab introverte just sellepärast, et nad mõtlevad ja suhtuvad maailma teisiti.

*   *   *

Why we love living next to a nuclear power plant – John Harris kirjutab Guardianis inimestest, kellele meeldib elada tuumajaama kõrval. Miks nad on taolise valiku teinud, mida nad arvavad tuumaenergiast ja kuidas mõjub neile köögiaknast avanev vaatepilt on vaid mõned küsimused, mis saavad artiklis vastuse. Vast kõige üllatavam on tuumajaama “surin”, mis on paljudele aastatega õhtul voodis rahustava uinutina mõjuma hakanud.

*   *   *

Europe’s Real Crisis – Megan McArdle kirjutab pikemas Atlantic’u loos Euroopa vanemisest ja probleemidest, mis taolise suundumusega möödapääsmatult kaasnevad (sklerootiline majanduskasv, surve sotsiaalsüsteemile, eelarve puudujäägid jne). Vaatamata sellele, et enamus majanduspoliitikast huvitatud inimestest on rahavastiku vananemisega kaasnevatest probleemidest teadlikud pole kellelgi õieti mingit aimu, mis rahvastiku massilise vanemisega kaasneb.

*   *   *

The Go-Nowhere Generation – lühike artikkel New York Times’is noorema põlvkonna järjest tagasihoidlikumast valmisolekust kolida kodulinnast kaugemale, et leidas enda haridusele ja oskustele vastavat tööd. Taolised tendentsid noorte seas avaldavad mõju ka USA majanduse dünaamilisusele ning panevad otsima taolise suundumuse põhjuseid nagu ka võimalike hilisemaid tagajärgi.

*   *   *

Where’s _why? – Annie Lowery pikem lugu Slate’is tema katsetest õppida kuu jooksul programmeerimist ning miks ta just Ruby kasuks otsustas. Kuid Lowery artikli sees on ka huvitav lugu enigmaatlisest “_why”-st, Ruby guurust, kelle algatused said kultusliku poolehoiu osaks ja on tänaseks moodunud oluliseks osaks Ruby kultuurist, mida hoiavad elus paljud teised entusiastid pärast seda, kui _why ühel päeval internetist lihtsalt kadus.

*   *   *

The Siege of September 13 – Matthieu Aikins’i pikem lugu GQ’s eelmise aasta 13. septembril Kabulis toimunud ekstremistide rünnakust, mille käigus hõivati alles ehitamisel olnud 12. korruseline hoone keset linna, varustati see relvade ja laskemoonaga ning kasutati kõrghoonest bunkrina, et tappa, hävitada ja hirmutada teadmisega, et need, kes hoonesse lähevad sealt eluga ei naase. Kaasahaarav, kuid kahjuks ka masendav, näide sellest, kui lootusetu on olukord Afganistanis.

*   *   *

The Best Nanny Money Can Buy – Adam Davidson kirjutab New York Times’is maailma kõige kallimatest lastehoidjatest, kelle sissetuleku ulatub 180 000 dollarini aastas. Mis teeb nendest lastehoidjatest erilised, milline on nende elustiil ja millised on nende tööandjate ootused on vaid mõned küsimused, mis saavad kohati hämmastavad vastused. Selgub, et teatud eelduste olemas olu korral on võimalik spetsialiseeruda tipp-lastehoidjaks, kelle sissetulek ületab isegi paljude arstide oma.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga