VABALOG

Huvitavaid artikleid sombuseks nädalavahetuseks

Factory Girls: Cultural technology and the making of K-pop – John Seabrook kirjutab New Yorkeris Korea kultuuritehnoloogiast ehk sellest, kuidas Koreast tuleb järjest rohkem tüdrukute- ja poistebände, mis on hoolikalt kujundatud läbi lööma mitte ainult Koreas või isegi Aasias vaid terves maailmas. Kaasahaaravalt huvitav lugu sellest, kui süstemaatiliselt korealased enda muusikatööstust arendavad koos pilguga nende inimeste taustale, kes praegu näivad peamised niiditõmbajad olevat.

*   *   *

Most People Who Take Blood Pressure Medication Possibly Shouldn’t – Jeanne Lenzer kirjutab Slate’i jaoks värskest uurimusest, mille kohaselt ei ole tavalisest natuke kõrgema vererõhu puhul arstimite välja kirjutamine ilmtingimata kõige parem mõte, sest enamusel patsientidest on rohkem kaotada kui võita. Mõistagi ei ole ükski meditsiiniline uuring ammendav, kuid vähemalt annab värske uuring põhjust ärksamatele patsientidele põhjuse sellel teemal ka enda perearstiga natuke põhjalikumalt vestelda.

*   *   *

Les misérables – mõned nädalad tagasi ilmus Economist’is pikem artikkel Euroopa ettevõtluse probleemidest, eriti nendest, millega peavad võitlema väikeettevõtted ja kuidas see uute kiirelt kasvavate ettevõtete loomist mõjutab. Palju tundub taanduvat ettevõtluskultuurile, kuid samas ei ole pääsu tõsiasjast, et ettevõtte maksujõuetust soovitakse Euroopas käsitleda pigem kuriteo kui vahel vältimatu tööõnnetusena, väikeettevõtet on Euroopas oluliselt keerulisem finantseerida kui näiteks USA’s ja tööseadused on väikeettevõtete jaoks Euroopas sobimatult paindumatud. Erinevad valitsused panustavad ka aktiivsemalt ettevõtluse toetamisse, kuid sageli projektipõhiselt mitte aga ettevõtluskeskkonda laiemalt silmas pidades.

*   *   *

Silicon Valley’s Next Great Company – Farhad Manjoo kirjutab Slate’is Jack Dorsey uuest algatusest nimega Square, mis on siiani eelkõige tähelepanu kogunud sooviga kaardimakseterminalid asendada väikeste kuubikutega, mis sobivad nutitelefonidele ja tahvelarvutitele. Manjoo vaatleb Dorsey toimetamisi natuke sügavamalt ja leiab sealt ühe võimaliku jaekaubanduses tehtavate maksete arengusuuna, mis seisneb nähtamatutes maksetes läbi nutitelefoni.

*   *   *

Behind the race to build utopian city-states in the Honduran jungle – Tim Fernholz kirjutab Quartzi jaoks sellest, kuidas Paul Romer’i plaanist luua Hondurases linn-riike, mis oleks ülevõtnud mõne natuke usladusväärsema riigi seadusandliku raamistiku ja organiseerinud piiratud territooriumil majandustegevust, läbi kukkus. Põhjuseid on üksjagu, kuid kõige rohkem on kahju Honduurase elanikkest, kes jäid ilma võimalusest väljaspool enda riigi korrumpeerunud süsteemi toimetada.

*   *   *

New Stanford/NYU study documents the civilian terror from Obama’s drones – Glenn Greenwald andis Guardian’is hiljuti ülevaate uurimusest, mis käsitleb USA poolset droonide kasutamist Pakistanis. Uurimuse tulemused ei tee kahjuks USA’le au ja viitavad tõsistele probleemidele droonide kasutamisel, mis pigem takistavad kui võimaldavad USA’l saavutada piirkonnas pikaajalisi eesmärk, sest tegu näib olevat kohalike süstemaatilise terroriseerimisega mehitamata lennukite poolt.

*   *   *

Creative blocks – füüsik David Deutsch mõtiskleb pikemas artiklis tehisintellekti loomise üle, mille käigus heidab pilgu erinevate arengusuundade potentsiaalile ja lähenemiste probleemidele. Deutsch on kindel, et tehisintellekt tuleb, kuid enne seda tuleb põhjalikumalt mõista õppimise protsessi ja isegi lahendada mõned filosoofilised probleemid, mis praegu takistavad uuematele lähenemistele baseeruvaid arenguid.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga