VABALOG

Huvitavaid artikleid juuni esimeseks nädalavahetuseks

The Next Internet-Like Platform for Innovation? Airspace (Think Drones) – Eli Dourado kirjutab Wired’is, kuidas lennuruumist võib droonide abil saada järgmine laiaulatuslik innovatsiooniplatvorm, millele on võimalik ehitada uuenduslike lahendusi nii uutele kui vanadele probleemidele. Üks huvitavamaid on võimalus päikesepaneelide arengu tulemusena kuude kaupa stabiilselt (nii 60 km kõrgusel) hõljuvate droonide abil luua uus interneti või telekommunikatsiooni infrastruktuur. Peaasi, et keegi kogu valdkonda enne üle ei reguleeri kui midagi on õieti juhtuma hakanud.

*   *   *

Meet the ‘tutor kings and queens’ – Yojana Sharma kirjutab BBC jaoks, kuidas Hong Kong’is on mõnedest õpetajatest saanud ihaldusväärsed tuutorid, keda jälgitakse samasuguse pühendumusega kui näitlejaid või muusikuid. Sarnaseid tendents võib kohata ka Lõuna-Koreas, Tais ja Indias, kus kenamatest õpetajatest on saanud superstaarid, kes korvavad kohaliku koolisüsteemi puudujääke. Ettevõtlikumatele tuutoritele tähendab see üllatavaltki tulusat tulevikku.

*   *   *

Memories of Peak Oil – Vaclav Smil tunneb huvi, miks keegi enam eriti “peak oil”-ist ei räägi ja leiab, et vaikuse peamiseks põhjuseks on tõsiasi, et 2012. aastal toodeti rohkem naftat kui kunagi varem ja naftavarude drastilisest vähenemisest eriti rääkida ei saa. Smil’i optimismi ohjeldamiseks võib aga lugeda James Hamiltoni, kes juhib tähelepanu natuke vähem rõõmustamist pakkuvatele seikadele.

*   *   *

Everest Maxed Out – Mark Jenkins kirjeldab enda viimast Eversti külastust ja maailma kõrgeima mäe staatusega kaasneva populaarsuse tagajärgi. Pikad järjekorrad, mitme tunnised ooteajad ning kõhedust tekitavad külmunud laibad raja kõrval annavad mõista, et midagi peab muutuma. Eriti võigas tundub olevat olukord inimestest mahajääva prahi ja ekskremendiga, mida keegi sarnaselt laipadele mäeotsast koristama vabatahtlikult ei lähe. Nepaali valitsuselt pole aga julgeid otsuseid niipea oodata, pigem peamistelt ekspeditsioonide korraldajatelt.

*   *   *

We Aren’t the World – Ethan Watters kirjutab Pacific Standard’i jaoks Joe Henrich’ist, kes otsustas enda antropoloogia praktika käigus Peruus proovida ühte biheivioristliku eksperimenti. Selgus, et kohalikud ei käitunud sugugi nii nagu USA ülikoolide tudengid, kes tavaliselt taolistes eksperimentides osalevad. Tulemused panid Heinrich’i aga mõtlema, et äkki on sarnastest eksperimentidest tehtud laiaulatuslikud järeldused alusetud?

*   *   *

Who Owns This Land? In Greece, Who Knows? – Suzanne Daley kirjeldab New York Times’is kreeklaste probleemset suhet kinnisvarasse, mis on eelkõige tingitud eelajaloolisest viisist omandisuhete registreerimisel. Kui eestlaste jaoks on elektrooniline kinnistusraamat iseenesest mõistetav, siis kreeklased ei ole vaatamata sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuvatele investeeringutele kaugemale jõudnud paberis ja pliiatsist. Ja kui omandisuhete tõestamine on keeruline, siis kinnistu piiride välja selgitamine võimatu. Hämmastavalt valgustav artikkel.

*   *   *

Generation Boris – The Economist kaardistab noorte brittide poliitilisi suundumusi ja tõdeb mõningase ettevaatlikkusega, et noorte maailmavaade on oluliselt liberaalsem kui nende vanematel või vanavanematel. Muu hulgas selgub, et noored on märksa vabameelsemad samadooliste abielude, eutanaasia, seksi, narkootikumide ja alkoholi suhtes, kuid märksa skeptilisemad maksude ja ümberjaotamise osas. Ilmselt jääb liberaalide revolutsioon siiski tegemata, kuid poliitikat võib see järgnevate aastakümnete jooksul küll tuntavalt mõjutada. Jälgigem huviga.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga