VABALOG

Huvitavaid artikleid uue aasta esimeseks lumeks

Uue aasta algusesse üksteist pikemat artiklit kuni ma mõtisklen palmide all selle üle, kuidas või mida Vabalogiga edasi.

Ilmselt peab midagi ümber mõtlema ja kuidagi teisiti blogimisele lähenema, kuid samas on näha, et nii käibemaksu kogumise osas planeeritavad muudatused, heakorra tagamine vanalinnas kui ka Eesti Vabariigi ametnikukesksus on teemad, mis vajaks natuke rohkem perspektiivi ka ettevõtjate poolelt.

Ehk pakub kaugus perspektiivi ja inspiratsiooni. 

  1. Meet The Guy Who Drove Across The U.S. In A Record 28 Hours 50 Minutes – aega-ajalt tuleb mõnele ameeriklasele pähe, et ta tahaks kihutada ühest mandri otsast teise ja teha seda kiiremini kui ükski inimene enne teda. See on lugu kõige värskemast katsest, ürituse ettevalmistusest, rekordiks vajalikust autost ja loomulikust inimestest, kes taolisi eesmärke endale seavad.
  2. Paul Krugman's Blind Spot – Krugmani põiklevatest deklaratsioonidest ja ennustustest on varem olnud korduvalt põhjust kirjutada, kuid Andres Åslund kirjutas mõni aeg tagasi Foreign Policy jaoks Krugmani suutmatusest Euroopa majandusarengu suundumusi ja tagajärgi ette näha. Juttu tuleb ka Eestist ja Lätist, kuid sõnum jääb lihtsaks: Krugman ei ole sugugi eksimatu.
  3. Imagining the Post-Antibiotics Future – 21. sajandi alguse üheks olulisemaks teemaks kujuneb tõenäoliselt inimkonna hirmuäratava kiirusega vähenev antibiootikumide arsenal, mis võib kiiremini kui keegi meist tunnistada sooviks hakata meie kõigi valikuid oluliselt piirama. Ei ole just lõbus lugemine, kuid ülevaatlik ja kõhedust tekitavalt mõtlemapanev. Õnneks antakse ka lootust läbi potentsiaalse lahenduse.
  4. Do We Live in the Matrix? – kui reaalne on reaalsus, on küsimus, mille vastu inimesed on juba sadu aastaid huvi tundnud, kuid just viimaste aastakümnete jooksul on huvi seoses virtuaalse reaalsuse ning simulatsioonidega pälvinud ka teadlaste tähelepanu. Siiani on pea võimatu olnud tõestada või ümber lükata simulatsiooni varianti, kuid nüüd on mõned teadlased välja pakkunud, et üks eksperiment võiks küsimusele anda ammendava vastuse. 
  5. The Amazon Whisperer – selgub, et on üks huvitav ettevõte, mille töötajad jälgivad pidevalt amazon.com'i toodete kommentaare, nopivad sealt välja inimeste kommentaarid toote puuduste/puuduvate omaduste kohta ja lasevad hiinlastele juba lisafunktsionaalsusega toote teha. Tulemuseks on huvitav ärimudel, mis näib vähemalt ühe ettevõtte jaoks olevat tulus.
  6. Stuxnet's Secret Twin – kuskil 2009. aastal juhtus midagi veidrat Iraani tuumakütust rikastavate tsentrifuugidega – mingil kummalisel põhjusel langesid üks-teise järel rivist välja sajad tsentrifuugid, kuid miks täpselt, ei olnud võimalik tuvastada. Alles hiljem selgus, et tegu oli tööstusseadmete viirusega, mis enda keerulisuse ja salakavalusega suutis üllatada isegi kõike näinud turvaeksperte. Harukordne võimalus Stuxneti avastamisest ja jälgede ajamisest lugeda.
  7. Auto Correct – New Yorkeris ilmunud pikem artikkel isesõitvatest autodest, mis näib olevat autotööstuse ja ühtlasi ka personaalse transpordi tulevik. Volvo, Audi, Lexus, Toyota ja Google on vaid mõned tuntuimad brändid, mille arendusmeeskonnad isesõitvaid autosid ette valmistavad. Huvitavate projektide taga on loomulikult ka huvitavad inimesed, kellest mitmeid näivad olevat lausa geeniused.
  8. Inside TAO: Documents Reveal Top NSA Hacking Unit – Der Spiegeli pikem artikkel NSA kõige salajasemast meeskonnast, mille ülesandeks on leida sissepääs ka kõige paremini turvatud süsteemidesse. Artikli aluseks on jätkuvalt Snowdeni poolt kogutud dokumendid, kust selgub nii kentsakaid kui ka masendavaid seikasid.
  9. The Food Lab: The Science of the Best Chocolate Chip Cookies – üks mees, 32 naela jahu, 100 individuaalset testi 1536 shokolaadi küpsisega, et välja uurida, kuidas teha täiusliku shokolaadiküpsist. Pikk ja ülidetailne artikkel, millest on kasu kõigile neile, kes soovivad jõuda täiusliku küpsiseretsepti saladusteni, mis peitub nii koostisosade temperatuuri, järjekorra kui segamise viisis mitte ainult kogustes.
  10. How Did Zimbabwe Become So Poor—And Yet So Expensive? – hüperinflatsioonile tehti lõpp juba mõni aasta tagasi, kui terve riik läks üle USA dollaritele, kuid hüperinflatsiooni tagajärgedega elatakse siiani. Ühelt poolt laostatud kohalik tööstus, mida ähvardab lisaks veel välisinvesteeringuid eemale hoidev Mugabe deklaratsioon kõik tootmisettevõtted vähemalt 51% ulatuses riigistada ning teiselt poolt kohalike inimeste mentaliteet, kes on õnnelikud ainuüksi selle üle, et hinnad on stabiliseerunud.
  11. What makes a football player smart? – ameerika jalgpall on enamusele eestlaste elukauge ja võõras sport, mis näib jõhker ja loomalik vastastiku ründamine ilma erilise strateegiata. Mäng ei näi mängijatelt erilist vaimset võimekust nõudvat, kuid päris nii see siiski ei ole. Lühem artikkel sellest, milliseid inimesi ja miks on ameerika jalgpallis väljakul vaja nagu ka nende vaimsetest võimetest. Üllatav.

Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga