VABALOG

Miks oli IMF sunnitud Lätile devalveerimist soovitama?

Hiljuti kirjutasin ühes postituses, et IMF ei hakka Läti valitsuselt lati devalveerimist nõudma. Selgub, et päris nii lihtsalt see ka läinud ja taoline soov käis läbirääkimistel siiski läbi ning lätlased olid sunnitud avalikult deklareerima, et nad ei ole devalveerimisega nõus. Tundub, et IMF’il suurem motivatsioon neilt devalveerimist pressida puudus, kuid milleks siis üldse teema avalikult esile tõsta?

Mulle tundub, et devalveerimise jutt oli lihtsalt ettevaatlikkus – enda seljataguse kaitsmine. IMF sai kõva kriitika osaliseks kui vaatamata ulatuslikele laenudele ei õnnestunud Argentiinat mõned aastad tagasi halvimast päästa. Loomulikult otsisid kohalikud pärast süüdlast ja rahvusvaheline organisatsioon, mille toimimise põhimõtetest puudub enamusel lihtsurelikest vähegi selgem arusaam, sobis selleks süüdlaseks suurepäraselt.

Argentiina peso oli siis läbi valuutakomitee süsteemi seotud dollariga, kuid kahjuks ei suutnud argentiinlased valuutakomitee süsteemi püsimajäämiseks äärmiselt olulistest kriteeriumitest kinni pidada vaid suutsid vist enamust neist ühel või teisel perioodil rikkuda. See viis ka lõpuks valuutakomitee süsteemist loobumiseni, kuid mitte enne kui IMF jõudis päris mitme aasta jooksul kümneid miljardeid dollareid Argentiina peso tagamiseks laenata.

Kui Argentiina valitsusel ei jäänud enam muud üle kui kohalik raha devalveerida, siis hakkasid kohe lendama ka süüdistused IMF’i suunas. Neist peamine oli fikseeritud vahetuskursi säilitamine. Mõni ime, et IMF nüüd avalikult ütleb, et sooviks devalveerimist näha, kuid pärast konkreetset ja kategoorilist eitavat vastust enda nõudmisest pikema jututa loobub. 

Sarnaste süüdistuste osaks sai IMF nii Venemaa kui Brasiilia kriiside puhul vaid mõned aastad varem. Vältimaks sarnaseid süüdistusi tulevikus otsustatigi küsimus kohe alguses lahendada, et vähendada poliitilisest oportunismist tingitud kriitikat tulevikus.

Ma kaldun arvama, et ega tegelikult IMF seda devalveerimise nõudmist väga tõsiselt üldse ei võtnudki. See oli enamusel olukorda jälgivatest inimestest selge, et lätlased devalveerimist ei poolda ja neile võib seda varianti julgelt pakkuda veendumuses, et nad sellest keelduvad.

Põhimõtteliselt oli tegu “win-win” olukorraga IMF’ile.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga