VABALOG

Kolme huvitavat uudist Rootsist

Kui automaatsed kiirusemõõtmise punktid on üles seatud, siis järgmine loogiline samm on kontrollida, et mõõtepunktide vahel ei ületataks kiirust. Rootslased arutlevad hetkel selle üle, kas taolist lahendust peaks rakendama:

A dual camera system would prevent motorists from putting their foot to the floor moments after passing a speed camera.

Systems of this type are already in place in the UK, Norway and in tunnels through the Alps.

Kas me eeldame, et iga inimene, kes autoga sõidab on automaatselt pätt, kelle tegevust peab jälgima ja salvestama?
. . .
Üllatavalt kombel on rootslased viimastel aastatel riigikaitsesse suht vähe investeerinud ja nüüd on jõutud nii kaugele, et rohkem inimesi soovib ajateenistusse tulla kui on vabu kohti:

The 614 young men and women were told in July that, contrary to expectations, they would no longer be called up to serve from January 2008. They were told by military chiefs that there were too few officers to command them. They were told that they could do another form of national service or skip it entirely.
. . .
All young, healthy Swedish men are theoretically obliged to serve in the armed forces. In practice, only 15 percent of men are ever called up, and it is unusual for those who do not wish to serve to be asked to do so. Women can, if they wish, undertake a period of national service.

Eestis on ajateenijate protsent jätkuvalt 25-30% kandis, kuigi lähiaastatel peaks üks suuremaid põlvkondi jõudma ajateenistusikka. Saab näha, kui paljud neist teenima satuvad.
. . .
Väidetavalt on prostitutsiooniga tegelemine tingitud inimese sotsiaalsest positsioonist ja alternatiivide puudumisest, mis sunnib eluvaimu sees hoidmiseks prostitutsiooni poole pöörduma. Seda valgustavam on lugeda, mis toimub Rootsis:

Police have identified underage Swedish girls who have been selling sexual services on sex contact web sites.

“This is very serious. They don’t know what they’re getting themselves into and what kinds of people they could meet,” said Eva Karlenfors, detective inspector in Stockholm police’s prostitution and trafficking unit.

Vähe sellest, et Rootsis on vägagi laiaulatuslik sotsiaalabivõrgustik, siis alaealistel on emasti võimalus toetuda enda vanemate sissetulekutele. Selles kontekstis jääb üle ainult tõdeda, et osad noored soovivad lihtsalt rohkem taskuraha kui neile annavad vanemad. Kuna töökohta on kõrgete palkade ja tööalase seadusandluse pärast noortel keeruline leida, siis mugavama elu nimel leitakse alternatiivsed sissetuleku allikad. Kummaline lugu, kui ei midagi muud.


Categorised as: ...


4 kommentaari

  1. A.Kes ütleb:

    Kas alaealiste prostitutsioon on sinu meelest vähem problemaatiline nähtus, kui see ei ole korrelatsioonis sotsiaalse positsiooni ja alternatiivide puudumisega?

    Kas sääraste tüdrukute olemasolu Rootsis lükkab ümber prostitutsiooni korrelatsiooni sotsiaalse positsiooni ja alternatiivide puudumisega?

    Kas selles, kui alaealine on valmis oma keha müüma taskuraha eest, on rohkem süüdi majandussüsteem või haridussüsteem?

  2. Jüri Saar ütleb:

    Head küsimused kõik, kuid asja point oli, et need noored elavad ühes kõige rikkamas riigis planeedil ja paljudele neist ei ole seks raha eest probleem, eriti kui nad saavad valida partnerit.

    Kindlasti on alaealiste prostitusioon problemaatilisem kui täiskasvanute puhul, kuid ilmselgelt ei anna siin keelamine midagi juurde (see on vist niigi topelt keelatud) – pigem on tähelepanu pööramine läbi harimise tulemuslikum.

    Prostitutsioon võib keelata ette ja taha, kuid ta ei kao kuskile isegi kõige rikkamates ühiskondades, sest osade jaoks on nende oskuste/teadmiste juures on prostitutsioon märksa perpspektiivikam sissetuleku allikas.

    Aga arendame teemat edasi.

  3. Mart ütleb:

    Ja lõppude lõpuks, kui me oleme kõrvaldanud kõik kurjad, sadistlikud, kupeldajad…
    Inimesed lihtsalt tahavad seksida. Naistel on küllaltki lihtne seksides ka raha teenida.
    Kas alaealised võivad seksida?

  4. Anonymous ütleb:

    hmmm….ei olnud need ajad väga kaugel, kuid ise veel alaealine olin. Alustasin julgelt 14 aastaselt ja kuni 20-nda eluaastani oli parntereid tagantjärele vaadates meeletult palju. Seks on alaealistele avastamata maa.See on põnev, mitmekülgne, peaaegu lõputuid variante pakkuv, meeletult hea, adrenaliini andev ja tegelikult ka enesehinnangut tõstev. Kui aus olla siis mu lähedane sõbranna oli 16 aastaselt prostituut. Üks asi, mis teda seda teed juhtis oli rahapuudus, teine oli aga väga madal enesehinnang( selle tegi kindlaks ka ta psühholoog).Meestele teenust pakkudes sai ta aga positiivset tagasisidet ja enesehinnang koos hoiupõrsaga kasvas.
    Alaealiste prostitutsioon ei ole minu arust majanduse strateegiatest kinni. See sõltub paljuski vanemate kasvatusest ja ühiskonna suhtumisest prostitutsiooni. Juba eespool sai manitud- seks raha eest pole probleem.Ma ei leia, et oleks õige öelda, et neil ei ole alternatiivset varianti prostitusiooni kõrval.On küll.Ju neile siis ikkagi meeldib seksida.Ja kui selle eest veel raha ka saab…whay not 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga