VABALOG

Kui maailm on simulatsioon, siis kuidas selles elada?

Kes vähegi filosoofialoengus tähelepanelik olnud mäletab kindlasti “aju purgis” stsenaariumit, mille kohaselt ei pruugi ükski meie tajudest olla midagi muud kui elektriimpulss, mis simuleerib reaalsust purgis olevale ajule. Üks või teine vorm sellest ideest on filosoofe sadu aastaid köitnud ja filmid nagu Matrix, 13th Floor ja Dark City on võimaldanud meil kõigil kaasa mõelda reaalsuse ja simulatsiooni olemuse üle.

Enamasti keskendutakse sellele, kuidas simulatsioonist välja pääseda või kuidas reaalsusega kontakti saada. Aga mis siis, kui meil õnnestub kuidagi teada saada, et elame simulatsioonis, kuid sellest ei ole võimalik leida mingit väljapääsu? Kuidas sellises simulatsiooni elada?

Robin Hanson, füüsik ja majandusteadlane, on mõned aastad tagasi üritanud sellele küsimusele vastata ja tema järeldused ning soovitused on tegelikult (heh!) üpris huvitavad:

If your descendants might make simulations of lives like yours, then you might be living in a simulation. And while you probably cannot learn much detail about the specific reasons for and the nature of the simulation you live in, you can draw general conclusions by making analogies to the types and reasons of simulations today. If you might be living in a simulation then all else equal it seems that you should care less about others, live more for today, make your world look likely to become eventually rich, expect to and try to participate in pivotal events, be entertaining and praiseworthy, and keep the famous people around you happy and interested in you.

Hansoni artiklist leiab ka teisi loogikapärleid. Näiteks, kui simuleerijatele meeldib mängida jumalata – karistada ja auhinnata vastavalt tegudele -, siis tõenäoliselt ei aseta jumalat mängiv olevus erilist kaalu alandlikkusele või kui simulatsiooni kestmise tingimuseks on piisava hulga inimeste teadmatus simulatsioonist on sinu huvides kinnitada, et mingit simulatsiooni pole ja muretsemiseks pole põhjust.

Ummm….siinkohal olgu öeldud, et maailm ei ole simulatsioon ja minge nautige parem viimaseid suveilmasid 😉


Categorised as: Määratlemata


10 kommentaari

  1. paul ütleb:

    Heh, heh -Sina ka siin New Age küüsi sattunud!? Muidugi, kui eeldada, et elad virtuaalmaailmas, siis peab ju kusagi olema keegi, kes Sind sinna toppis ehk teisisõnu Jumal!?
    Kui nii jätkad, siis jõuad taassünni, karma jt. taoliste mõistete juurde!
    Sinu viimane lause kinnitab aga järgnevat:
    Kokkusattumusi pole, kõigel on tähendus ning kõik sisaldab vaimset õppetundi. Alati oled sa õiges kohas selleks, et õppida, mida sul on vaja õppida. Nii, et naudime suve, siin ja kohe!

  2. Jüri Saar ütleb:

    …eee…ma pean su kommentaari natuke seedima.

    Ma võiks küll öelda, et ei pea simulatsioonis elamist tõenäoliseks, kuid nagu isegi kirjutasin, siis kui ma oleks teadlik on minu huvides selle eitamine.

  3. ivar ütleb:

    loo moraal on, et virtuaalses reaalsuses hästi toime tulla, tuleb elada sama moodi nagu on kasulik päriseluski.

  4. ivar ütleb:

    See jutt käib küll perfektse simulatsiooni kohta, aga veidi kehvemini teostatud (reaalne olemise mõttes) süsteemides võib sellest ka rõõmu tunda: http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream

  5. Helis ütleb:

    Mul on au olla lucid dreami kogejaks. Nüüd on sellest aastaid möödas…räägitakse et stressis elavaid unenägusid ei näe…ju siis olen stressis.Muidugi fantast tunne näha midagi ennenägematut ja teha võimatut!

  6. Jüri Saar ütleb:

    Helis: kui leiad võimalust, siis oleks huvitav sinu lucid dream kogemusest lugeda.

  7. Helis ütleb:

    Jah, miks ka mitte,hetkel kiired ajad, nii et pikemalt kahjuks kirjutada ei saa, kuid lühidalt olid minu LD kogemused nooremas eas tugevamad, nii 16-20. Mäletan eredalt üht unenägu kus sain oma lapsepõlve unistuse-lennata ilma mingite abivahenditeta. See oli fantast, sai ise valida kohad ja aja, minu üks õnnestumaid valikuid oli varajane udune hommik raba kohal.Üks ilusamaid kogemusi mu elus, mida on raske isegi kirjeldada.Tsekka ka http://meisterjaan.blogspot.com/ ,14 augusti postitust.PS, kui juba suhtlemiseks läks,kas sa ivari 20.nda augusti postitust lugesid? Seal sind parimate blogijatena üles märgitud 😉

  8. Jüri Saar ütleb:

    Marek: päris vaimukas…ja loogiline 😛

  9. kalle ütleb:

    vaadake ja mõelge
    järsku ikka on nii simulatsioon kui süsteem simulatsioonina

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga