VABALOG

Rootsi rohelised pooldavad elukutselist kaitseväge

Ajateenistus on jätkuvalt teema, mida on plaanis Vabalogis kajastada kuni selle kaotamiseni Eestis. Kui kohalikest erakondadest on isegi Reform otsustanud võimu ihast või koalitsioonipartnerite heameeleks teemat mitte käsitleda, siis Rootsis on Rohelised jõudnud ainuõige järelduseni:

The Green Party has called for Sweden to replace its conscript army with a professional force. Writing in Friday’s Dagens Nyhter, party spokesman Peter Eriksson called for an army consisting of 6,000 professional soldiers and 3,000 officers (rather than today’s 11,000).

The Local kirjutab, et Roheliste plaanid kaitseväge kärpida on päris drastilised ja tähendavad muu hulgas allveelaevade kasutuselt võtmist ja lennuväe ulatusliku ohjamist.

Ilma NATO liikmelisuseta mina nii julge taoliseid samme astuma ei oleks, kuid põhimõtteliselt on suund ikkagi õige. Samas on Roheliste plaan paljuski orienteeritud Euroopa Liidule, sest ümber struktureerimise tulemusena jääks Rootsile sisuliselt ainult Euroopa kiirreageerimisüksustesse kuuluvad üksused. Kuidas reageerivad taolistele seisukohtadele sotsiaaldemokraadid ja praegune valitsuses oleks huvitav teada, kuid vaevalt nad eriti usinalt seisukohta hakkavad võtma.

Huvitav, kas Eesti rohelised ka sellele teemal kunagi selgema seisukoha kui status quo toetamine võtavad?


Categorised as: Määratlemata


5 kommentaari

  1. Anonymous ütleb:

    Kui need mõnituhat on hukka saanud, siis ülejäänud 9 miljonit rootslast vaadaku ise, kuidas hakkama saavad? Või arvab keegi, et ühest diviisist piisab nii suure riigi efektiivseks kaitseks?

  2. troop ütleb:

    Rootsi rohelised tahavad lihtsalt memmepoegade ja liberaalsete idealistide toetust. Ei usu, et see ettepanek realiseeritakse.

  3. paul ütleb:

    Lugedes esimest kommentaari jääb mulje, et mõne arvates on riigi kaitsmise eesmärk sõdida viimase elanikuni!?
    Ei tea, kellega see Rootsi siis suurt sõda pidama hakkaks? Soomele saaks ehk vastu, kuid Venemaale üksi küll vastu ei saaks! Milleks siis mõttetult suur ja ebaprofessionaalne armee?

  4. Anonymous ütleb:

    Lugedes pauli kommentaari, tekib imestus, miks Sveits (mis on rootsist oluliselt väiksem riik) kavatseb suvalisele agressorile (sh ka Venemaale) vastu hakata ja vajadusel kasvõi viimase meheni võidelda.

    Blogijale:
    See memmepoeglus hakkab vaikselt ära tüütama. Võiks nagu juba mõista, et Eesti geopoliitilise asukoha ning resursside puudulikkuse tõttu ei ole teist varianti, kui totaalne sõjaväekohustus.

  5. Jüri Saar ütleb:

    Kulla inimene, sa ise kirjutad geopoliitilisest eripärast ja ressurssidest ühes lauses ja teises lauses täiesti ignoreerida seda sama.

    Shveitsile ei maksa aga midagi öelda ja lubada teades, et enne kui jõutakse nendeni tuleb läbi minna NATO liikmetest, Austriast ja tõenäoliselt ka Saksamaast. Lisaks sellele on Shveitsi maastik ülimalt soodne sissisõjaks samas kui arvate, et shveitslased võitlevad viimse meheni on pehemelt öeldes naiivne kui mitte lapsik.

    Mis memmepoeglusesse puutub, siis eriti kentsakas on lugeda seda inimeselt, kes ei julge isegi enda õige nime all kommenteerida. Nii palju selgroogu võiks ikka olla.

    Võiks nagu juba mõista, et kui Venemaa tahab Eestit ja NATO liikmelisus venelasi enam ei heiduta, siis Eesti iseseisva riigina püsima ei jää.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga