VABALOG

Arengud Eesti ja USA majanduses: nagu kaks tilka vett?

Ma olen viimased paar nädalat suure huviga jälginud, mis USA ja maailma finantsturgudel toimub. Ma ise ei ole suurem finantsspetsialist vaid jälgin pigem mängu sellest punktist, mis toimub mikrotasandil ja kuidas krediidile ligipääs mõjutab uute ettevõtete loomist ja äriideede realiseerimist nagu ka seda, kui subjektiivsed on risk ja väärtus.

Praegune olukord on huvitav ka enda keerulisuses, kus väärtpaberite taga on kuskil kaugel ka reaalsed varad, kuid nende varade väärtust pole enam võimalik hinnata, sest ostu-müügi tehingud on kokku kuivanud. Turg eksisteerib teadupärast aga ainult siis, kui toimuvad tehingud ja riskikalkulatsioonide üheks olulisemaks sisendiks on varahind. Pole hindasid, pole võimalik ka riski hinnata.

Tundub, et olukord läheb enne halvemaks kui paremaks, mis tähendab, et süüdlaste otsimisest pole tõenäoliselt pääsu. Megan McArdle kirjutab, et ühte kindlat isikut või gruppi pole mõtet süüdlaseks teha:

Before we enter into the orgy of blame, I’d suggest that that someone was everyone, almost. Crazy Asian people who thought America was some sort of Miracle Market sent us more money than we needed for investment, inflating an asset price bubble. The Federal Reserve, complacent after more than twenty years of tame inflation, added a little kerosene to an already blazing fire. Silly people decided that real estate prices would continue rocketing upwards forever, and took on ridiculous mortgages that they had no reasonable hope of paying off. Idiot bankers thought that their enormous brains, raffish good looks, and advanced computer models had enabled them to conquer risk.

Eelnev lõik võiks sama hästi käia mõnede kohendustega Eesti praeguse olukorra koht:

Before we enter into the orgy of blame, I’d suggest that that someone was everyone, almost. Crazy Asian people Scandinavians who thought America Estonia was some sort of Miracle Market sent us more money than we needed for investment, inflating an asset price bubble. The Federal Reserve European Central Bank, complacent after more than twenty five years of tame inflation, added a little kerosene to an already blazing fire. Silly people decided that real estate prices would continue rocketing upwards forever, and took on ridiculous mortgages that they had no reasonable hope of paying off. Idiot bankers thought that their enormous brains, raffish good looks, and advanced computer models had enabled them to conquer risk.

Võiks ju täitsa sobida? Mulle tundub, et Eesti on praegu paljuski sarnases olukorras USA’ga ainult, et kui USA majandus väljavaated on pikemas perpsektiivis selgelt positiivsed, siis Eesti puhul võib saatuslikuks osutuda nii demograafiline olukord kui üha aktiivsem sekkumine ettevõtlusesse.


Categorised as: ...


One Comment

  1. toivo ütleb:

    osaliselt nõus. osalt tegemist protsessiga kus ühes EL piirkonnas kuumeneb, teises liiga jahe (majanduse mõistes), aga ühtegi hooba pol. ei ole et seda reguleerida. tõmbad intressi alla, muutub ühtedel liiga kuumaks ja teistel parajalt leigeks.

    võibolla ei ole suured maj. piirkonnad nagu EL head? small is beautiful

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga