VABALOG

Arengufondi esimene investeering “omadele”?

Kunagi 2005. aasta novembri lõpus kirjutasin esimest korda Vabalogis Arengufondist:

Mitte üks poliitik ega ametnik ei võta kunagi Arengufondi ebaõnnestunud projektide eest vastutust isegi kui nendesse on uputatud kümneid miljoneid kroone. Aga kui inimeste töökohad ja sissetulekud ei ole otseselt mõjutatud nende tegevusest, siis mis alust on arvata, et nende otsused on motiveeritud millestki muust kui isiklikust kasust?

Täna, ligi kaks ja pool aastat hiljem, kirjutab Toivo Tänavsuu Ekpressi äri ja IT uudiste ajaveebis Arengufondi ühest võimalikust investeerimisplaanist:

Eesti Arengufond võib ühe esimese rahasüstina soetada osaluse Endel Sifi firmas NarTest Technologies. Huvide konflikti vältimiseks lahkus kaasaskantavaid narkolaboreid arendava ettevõtte omanikeringist hiljuti Arengufondi nõukogu esimees Indrek Neivelt.

Neivelti sõnul oli NarTestil huvi omakapitali suurendamise vastu ning üks võimalikest investoritest on Arengufond. “Kuigi ma Arengufondi nõukogu liikmena ei osale investeerimisotsuste tegemisel, arvasin, et parem on huvide konflikti vältimiseks osalus müüa. Nagu öeldakse, et asjad mitte ainult ei pea olema korrektsed, vaid ka näima korrektsed,” ütleb ta.

Heh.

Minu arvates oleks Neivelt hoopis vastupidi võinud teha, astuda tagasi Arengufondi nõukogu juhi kohalt ja sedavõrd suure potentsiaaliga ettevõtet (ikkagi Arengufond soovib investeerida!) edasi arendada. Vähemalt oleks siis selge olnud, et Arengufond ei ole enda edasistes otsustes Neiveltist liigselt mõjutatud.

Kahjuks olen ma teadlik liiga paljudest juhtudest, kus mõni ettevõtte sai mõne ametkonna soosingu tõttu endale lepinguid, mis muidu oleks tõenäoliselt jäänud tulemata. Jah, alguses oli kõik kosher, kuid mõni aasta hiljem võis ettevõtte juhtide seas kohata endiseid ametnike või nende lapsi.

Ma ei saa ka mööda sisetundest, mis ütleb, et kui NarTest osutub edukaks, siis peab hr.Siff kindlasti ka endist nõukogu liiget meeles millegi enam kui hea sõnaga. Saab näha, kas NarTest saab Arengufondi õnnistuse osaliseks ja milliste teiste projektide rahastamist alles kaalutakse.

Samas on NarTest selles mõttes huvitav juhtum, et peale kahe n.n. võtmetöötaja, Siffi ja Neivelti ei seo seda ettevõtet Eestiga mitte kui miski. Arendus toimub USA’s, ettevõtte ametlik asukoht on USA ja samuti on sealt enamus töötajaid. Huvitav oleks teada, kes erasektorist Arengufondiga koos kaasfinantseerib ja miks USA riskikapitalile eelistatakse Eesti oma, sest tootele ju turgu nagu oleks ja usaldusväärsus ei tohiks ju USA ettevõtte puhul suurem probleem olla.

Kummaline tundus aga see, et NarTest’i kodulehel esitatud värskeimad uudised pärinevad 2007. aasta algusest.


Categorised as: ...


4 kommentaari

  1. mattias ütleb:

    Samas on NarTest selles mõttes huvitav juhtum, et peale kahe n.n. võtmetöötaja, Siffi ja Neivelti ei seo seda ettevõtet Eestiga mitte kui miski. Arendus toimub USA’s, ettevõtte ametlik asukoht on USA ja samuti on sealt enamus töötajaid.

    Sellisel juhul on ju tegemist Arengufondi eesmärkidega poolest täiesti sobimatu investeeringuga?
    Tsiteerin siin arengufondi kodulehelt:

    Eesti Arengufond on 2006. a. seaduse alusel asutatud avalik-õiguslik organisatsioon, mille eesmärk on algatada ja toetada Eesti majanduses ja ühiskonnas muutusi, mis aitavad majandusstruktuuri ajakohastada, ekspordi kasvu tagada ning kõrget kvalifikatsiooni nõudvaid töökohti luua.

    NarTest võib olla ärilises mõttes hea investeering, aga see ei muuda ju eesti majanduses ega ekspordis midagi.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Hea tähelepanek. Samas on nii kuuaega tagasi ilmunud artiklitest võimalik välja lugeda, et Arengufond on vaikselt, kuid kindlalt ka poliitilistes tõmbetuultes, mis hakkab mõjutama ka nende investeerimis strateegiat.

    Eesti eduks loodud Arengufond sipleb raskustes
    http://www.epl.ee/artikkel/423646

    Arengufond: liigume väiksema riskiga rahapaigutustelt riskantsematele
    http://www.arileht.ee/?artikkel=423838

    Saab näha, kuhu see pull välja viib.

    Minu jaoks üks olulisemaid küsimusi Arengufondi puhul läbipaistvus ja tehingute põhimõtteliste detailide avaldamine nagu palju täpselt investeeriti ja mis tingimustel ning millistest eesmärkidest on juttu olnud. Ühtlasi tahaks kindlasti teada, kes on erainvestorid – eraisikud, riskikapitalistid, teised fondid. Kui selle koha pealt pole selgust, siis võib asi väga kiiresti üpris jamaks keerata.

  3. mattias ütleb:

    Küsimus pole mitte investeeringute riskantsuses ja firmade vanuses, vaid asukohas.

    Niipalju kui mina aru saan, pole Arengufond mõeldud mitte riigile raha teeniva investeerimisfondina, vaid Eesti majanduse arendajana.

    Või on (päevalehe artikli järgi) probleem selles, et ühtegi teist kõlblikku saajat ei leitud?

  4. Jüri Saar ütleb:

    Päevalehe artiklid pani kommentaari selleks, et Arengufondi kohta olemas olevat infot kuskil koondada mitte aga segadust tekitada 😛

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga