VABALOG

Arengufondi investeering Smartposti VÕS § 213 lg 4 varjus

Kui ma nädala alguse e-kaubanduse postitusi kirjutasin, siis oli selge, et problemaatiline punkt Võlaõigusseaduses seab tõsise küsimärgi alla ka Arengufondi esimese investeeringu Smartposti. Kui natuke täpsemalt väljenduda, siis Smartposti iseteenindusliku postkontori kasutamise võimaluse kaubandus keskustes ei lähe kohe kuidagi kokku Tarbijakaitseameti tõlgendusega seadusest, mille kohaselt peab veebipoest ostetud kaup jõudma füüsiliselt ostjani enne kui tal tekib kohustus maksta teine 50% kauba maksumusest.

Tõsi, Smartposti punktides on võimalus ka lunaraha kauba eest tasuda, kuid kahjuks pole sellest mingit kasu, sest kaup peab füüsiliselt (vähemalt Tarbijakaitseameti tõlgenduses) olema ostjal käes enne kui tal tekib kohustus tasuda teine 50% kauba maksumusest. Seega, vähe sellest, et üks totter seaduselõige sunnib kohalike e-kaubandusega tegelevaid ettevõtjaid nii enda kui klientide elu keerulisemaks tegema, siis ühtlasi takistab see ka mugava ja innovaatilisel lahenduse kasutusele võtmist riigis, kus see välja töötati. 

Kui aga Arengufondi investeeringute viljad lähevad uute teenuste ja toodet näol Eestist mööda, siis jääb üle küsida, et miks investeerib Arengufond ettevõttesse, millest saavad kasu ainult ettevõtte omanikud? Kas Arengufond loodi tõesti selleks, et investeerida projektidesse, mis Eestist sisuliselt mööda lähevad samas kaasates raha meie kõigi ühisest rahakotist?

Huvitav on ka see, et minul ei õnnestunud kuskilt leida ei Smartposti tehtud investeeringu suurust ega tingimusi. Millised on Smartpostil seatud eesmärgid, millised on mõõdikud ja kuidas on planeeritud ettevõttest mõne (kui mitme?) aasta pärast väljuda – millistel tingimustel? 

Kui tegu oleks erakapitalil põhineva riskikapitalifondiga, siis võiks mõistagi vastused nende küsimustele konfidentsiaalseks kuulutada, kuid tegu ei ole erakapitaliga vaid 500 miljoni krooniga, mille võrra vähem jääb kuskil mujal midagi tegemata. 

Praegu on kahjuks Arengufondi investeering väljastpoolt vaadates sedavõrd läbipaistmatu, et keeruline on sellest midagi positiivset arvata. Kahtlused rehepaplusest ja poliitilisest tellimusest aga visad hajuma. 


Categorised as: ...


7 kommentaari

  1. Elver ütleb:

    Huvitavad tähelepanekud.

    Kuigi, kui investeeringust saavad kasu Eestis vaid firma omanikud ja Arengufond, siis kas sellest poleks ka Eestile kasu? Arengufond saab rohkem pappi, millega tulevikus investeerida.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Raha väljaminek on 100% kindel, kuid raha tagasi tulek vaid 5-10%…sedagi USA’s mitte Eesti riskikapitali investeeringute dünaamikat arvestades. Märksa tõenäolisem on, et see raha on läinud ja tagasi ei tule midagi.

  3. Janek ütleb:

    Viimase aja trend Eestis on sotsialistlike ideede juurutamine ettevõtluses. Igasugused ühekordsed ja korduvad toetused. Arengufond ka. Kerge laenupapp on otsas ja kuskilt peab homme ju raha saama. See rahaloopimine on vastupidise efektiga — vähendab veelgi ettevõtete konkurentsivõimet. Subsideeritud ettevõtlus, noh. Arvan, et need toetused tuleks ära kaotada ja suunata tekkinud vahendid täielikult haridussüsteemi. Lõpptulemus on 5-10a perspektiivis arvatavasti parem.

  4. Jüri Saar ütleb:

    Täiesti nõus. Omalt poolt olen üritanud natuke valgust ettevõtlustoetustele heita ja seda suht masendavate tulemustega. Mõned asjakohased postitused:

    Ettevõtlustoetused: võltslootus või lihtsalt jama?
    https://vabalog.ee/?p=573

    Kunstlikud klastrid kui ülikallis mõttetus
    https://vabalog.ee/?p=598

    Ma arvan, et sellel teemal annab kirjutada vähemalt ühe postituse lähiajal veel.

  5. Paul ütleb:

    Mina kaldun arvama, et Smartpostile tehakse erand -nemad tohivad, teised mitte! Eks ootame netuke ja vaatame…

  6. Merle ütleb:

    Smartposti investeeringu tingimused on avalikkusele endiselt hämarad, juunikuine Eesti Ekspress avaldas niipalju:
    “Arengufond investeerib esimeses järgus Smartposti 6,7 miljonit krooni. Selle eest saab ta endale ettevõttes 15 protsendi suuruse osaluse.
    Ja kui saavad täidetud “teatud ­eesmärgid”, millest samuti avalikult veel ei räägita, teeb Arengufond täiendava rahasüsti. ­Kokku ulatuks riiklik investeering ligi miljoni ­euroni.”

  7. Jüri Saar ütleb:

    Merel: tänud täpsustuse eest. Otsisin ka artikli selguse mõttes üles:

    Eesti Post kaalub kriminaalasja Arengufondi soosiku vastu
    http://paber.ekspress.ee/viewdoc/405525AA1C4BEAF6C225745D00500C6F

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga