VABALOG

Keskerakonna tulevikust ilma peamise häälekogujata

Valitsuse kukutamise asemel võiks Keskerakond hakata mõtlema tõsiselt selle üle, milliseid riske kujutab neile endast see, kui ligi viiendiku kogu Eestis ja enam kui kolmandiku Tallinnas erakonnale antud häältest kogub üks inimene.

Andres tuletab meelde, et Keskerakonnal on Savisaare näol tegu lühemas perspektiivis õnnistuse, kuid pikemas perspektiivis pigem õnnetusega.

Ma satun jagama arvamust, et kui Savisaar peaks näiteks tervislikel põhjustel poliitikast taanduma, siis on keeruline ette kujutada olukorda, kus Keskerakond sarnasel kujul jätkata saaks. Erakonnas on piisavalt ambitsioonikaid ja võimukaid inimesi, et ilma Savisaare distsiplineeriva suunamiseta takerdub erakond üpris kiiresti lõhestavate intriigide rägastiku, mis pärsib ka valimisteks ette valmistumist. Ainuüksi noorema ja vanema põlvkonna liikmete arusaamad Keskerakonna tulevikust on piisavalt vastandlikud, et seada ühtse visiooni kujunemine kahtluse alla.

Ma pean tõenäoliseks olukorda, kus Keskerakond laguneb vähemalt kaheks kui mitte enamaks erakonnaks, sest uus erakonna esimees ei rahulda umbes kolmandiku liikmetest. Isegi kui erakonna lagunemine ei alga kohe võivad saatuslikuks osutuda esimesed valimised, mis võivad uue erakonna esimehe niigi ebastabiilset positsiooni täiendavalt õõnestada, sest ilma Savisaareta lähevad tema poolt varem kogutud hääled kaduma.

Minul on keeruline ette kujutada olukorda, kus kõik Savisaart valinud inimesed (eriti aga vene keelt kõnelevad) valivad kellegi teise samast erakonnast. Ma ei näe Keskerakonna ridades täna kedagi, kes suudaks siiani Savisaare poolt kogutud hääled ilma Savisaareta erakonnale tuua. Lõppude lõpuks pole Keskerakkonnal vaja kaotada rohkem kui 15 000 häält ehk saavutada kõigest 10% tagasihoidlikum tulemus, et Tallinna peaks valitsema koalitsioon.

Kui Sotsiaaldemokraadid on piisavalt tähelepanelikud, siis õnnestub neil Keskerakonna lagunemist ära kasutada ja enda ridasid täiendada inimestega, kes ei jää Mikserile ega Kreitzbergile enda teadmiste, oskuste ja võimete poolest alla. Kui sotsid sellest piisavalt vara aru saavad, siis on igati mõistlik Keskerakonnaga esimesel võimalusel koalitsioon moodustada. Savisaar on igal juhul üles näidanud valmisolekut juunior partneri kaasamiseks Tallinnas ja kui sotsid enda nõudmistega liiale ei lähe, siis avaneb neil suurepärane võimalus lähemalt tutvuda ja koostööd teha Keskerakonna aktiivsemate liikmetega, kellest osad on vähemalt maailmavaatelt ka potentsiaalsed sotsiaaldemokraadid.

Igal juhul tundub mulle, et Eesti lähima kümne aasta üks huvitavamaid sisepoliitilisi küsimusi on, mis saab Keskerakonnast ilma Edgar Savisaareta ja kelle poolt hakkab siis hääletama enamus vene keelt kõnelevat Eesti elanikkond.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga