VABALOG

Intervjuud Hayek’iga – sissejuhatuseks

Friedrich August von Hayek (circa 1940)
Allikas:
Hoover Institution

Universidad Francisco Marroquin võimaldas mõned kuud tagasi kõigil huvilistel vaadata täies pikkuses intervjuusid, mis tehtud F. A. Hayekiga 1978. aastal.

Projekt on märkimisväärne mitte ainult intervjuude mahu tõttu, mis kokku ületavad 15 tunni piiri vaid ka küsitlejate tõttu. Lisaks Nobeli memoriaalpreemia majandusteaduses pälvinud James Buchananile vestlevad Hayekiga teiste seas ka Armen Alchian, Axel Leijonhufud, Tom Hazlett ja Robert Bork.

Mõistagi mahub 15 tunni sisse nii mõndagi, mis Hayekist lugupidavatele inimestele korda läheb – alustades tema enda huvidest lapsena ja intellektuaalsest atmosfäärist perekonnas tema Londoni, Chicago ja Freibrugi aastateni. Haykeil oli ka oma tagasihoidlik nägemus liberalismi tulevikust, mille ta peatub korduvalt ja talle omase huumoriga.

Minu jaoks isiklikult olid aga kõige huvitavamad need lõigud, kus Hayek peatub teda kõige sügavamalt huvitanud küsimustel, millel on nii majanduslikud, poliitilised kui filosoofilised mõõtmed. Üritasin mõned köitvamad Hayek’i ütlemised intervjuudest välja noppida, mida on tänu suurepärasel rakendusele (video kõrvalt võib lugeda transkriptsiooni) võimalik ka lugejate mitte ainult vaatajateni tuua.

Ma loodan, et minu väljavõtted ajendavad siiski neid märkimisväärseid intervjuusid täies mahus vaatama, kuid ilmselgelt pole need huvitavad kõigile.

Kuna enamasti on tsitaadid parajalt ühe blogipostituse pikkused, siis tähendab see postitust kõigest esimest postitust tervest seeriast Hayek’i intervjuusid tsiteerivatest postitustest.

Keeruline on täpselt öelda, kes esimesena Hayekiga maha istus, kuid Leo Rosten’i intervjuud Hayek’iga on esimesed vähemalt veebilehelt. Intervjuu kolmandast osast pärineb ka järgnev Hayek’i tsitaat (umbes 46. minut):

I would say it’s rather a reflection of a more general public belief, a general belief. This idea that the anthropologists now frequently teach that every culture is as good as any other. Well, good for what? If you want to live in small tribal groups, some other [culture might] be good; but if you want not only to have a world society but to maintain the present population of the world, you have no choice.

If that is your ultimate aim–just to assure to the people who live a future existence and continuance–I think you must create and maintain essentially a market society. If we now destroy the market society, then two-thirds of the present population of the world will be destined to die.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga