VABALOG

Huvitavat vaatamist lumisteks õhtuteks

Tööalaste kohustustega seoses on enamus kirjutamisest ja lugemisest olnud seotud riigihangetega, millest ehk kunagi õnnestub pikemalt kirjutada, kuid praegu tähendab see eelkõige mõningast postituste põuda Vabalogis. Loodetavasti õnnestub peatselt taas regulaarsemalt kirjutada, kuid seniks huvitavat ja loodetavasti ka harivat vaatamist.

  1. Bergensbanen in HD – 2009. aastal sai Norra Bergensbaneni nimeline raudteemarsruut 100 aastaseks ja selle sündmuse puhul valmis Norra telekanali NRK eestvedamisel 7 ja poole tunnine dokumentaalfilm, millega on jäädvustatud kogu 496 kilomeetrine rongisõit ühel ilusal, päikesepaistelisel päeval. Kellel kannatust 22 GB faili jaoks pole, siis YouTube pakub ka võimalust reis kaasa teha läbi 44 10-minutilise osa.
  2. NASA’s Accidental Video Art – Ilmselt ei paku just kõigile huvi teha kaasa sõit süstiku Discovery “rocket boosteriga” (ei suuda head eesti keelset tõlget tekitada), kuid NASA insenerid paigutasid ühel sõidul kaamera, mis võimalda 7 minuti jooksul osa saada üpris tavapäratust sõidust koos helidega. Esimese paari minuti jooksul ei juhtu eriti midagi, kuid alates teisest minutist läheb vaatepilt visuaalselt märksa kaasahaaravamaks. Sõit kosmosesse kuni maandumiseni vette.
  3. Mimic octopus video – poleks uskunud, et kuskil ujuvad kaheksajalad, mis on suutelised lisaks enda värvi vahetamisele ka enda kuju muutuma ning teisi mereelukaid matkima. Maailm on täis üllatavat mitmekesisust.
  4. How to Make a Humanoid Robot Dance – Asimo samme ja “tantse” õnnestus isegi eestlastel mõned aastat tagasi oma silmaga näha, kuid tehnoloogia on vahepeal edasi arenenud. Viimased arengud on juba lausa võluvad ja kohe kindlasti köitvad nagu võib näha artikliga How to Make Humanoid Robot Dance artiklis olevast videost. Ega esimene tõeliselt tehis popstaar ei saa enam kaugel olla ja ma jään huviga neid ootama. Aga video on fantastiline ja samas köitev enda banaalselt keerulise robotesinejaga, keda kõigest toetavad tõelised tantsutüdrukud.
  5. Space Potty – 8-minutiline õpetus sellest, kuidas kosmosesüstikus enda looduslike vajadusi rahuldada. Esialgu mõtled küll, et kui keeruline see siis olla saab, kuid siis hakkavad mehed seletama, et neil on harjutamiseks eraldi pott, kus asub lausa kaamera. Ja siis hakkavad nad funktsionaalset masinat sisse lülitama ja kogu jant läheb veel keerulisemaks ning sõnavara lõbusamaks.
  6. Kowloon Walled City – 1989. aastal otsustas väike grupp Saksamaa dokumentaalfilmide tegijaid jäädvustada elu Kowloon City’s, Hong Kongi vahetus läheduses. Tegu oli (lammutamine lõppes 1994. aastal) maailma ühe tihedaimalt asustatud piirkonnaga, kus kehtisid ainult triaadide poolt kehtestatud reeglid ja enamuse linna elanikest moodustasid inimesed, keda ühel või teisel põhjuse ootasid väljaspool linna kaitsvaid seinu ning kitsaid tänavaid ainult probleemid ametivõimudega. Kohati hämmastav, kohati masendav ja kohati fantastilisena tunduv keskkond vääris igal juhul jäädvustamist. Inglise keelset subtiitritega varustatud dokfilm on neljas osas ja kokku umbes 40-minuti pikkune.
  7. Hand supermodel – ühes Seinfeldi osas (The Puffy Shirt) õnnestub George Costanzal tegutseda käemodellina ja veel üpris eduka käemodellina, mille tulemusena hakkab ta enda kätesse hoopis teistmoodi suhtuma. Kõike see tundus kunstilise liialdusena täpselt selle hetkeni kui sattusin klipi peale, kus tõeline käemodell enda elust räägib. Mind hakkasid tema pidevad “kättesilitamised” üllatavaltki kõhedust tekitavalt häirima.
  8. A Space Shuttle Launch In Amazing HD Slow Motion – kosmosesüstiku start umbes paarikümne erineva nurga alt koos kommentaaridega filmijatelt ja inseneridelt, kes lisavad huvitavaid täheldusi ja tabavaid kommentaare. Kui esmapilgul tundub see kõik väga igav, siis vaadates jätab see unikaalne film üpris sügava ning unustamatu mulje. Lisaks kõigele on 45-minutiline film ka äärmiselt õpetlik enda detailiderohkuses.

Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga