VABALOG

Muutuvad ajad, muutuvad kangelased

Huvitav on vaadata, kuidas ajakirjanduses teatud lugusid jutustatakse ja need aja jooksul muutuvad. Üks taolisi lugusid on sellest, kuidas arvutitööstus sai enda ettevõtliku algus garaazist, kus kaks meest vaikselt IT revolutsiooni korraldasid.  Viimase paarikümne aasta jooksul toodi konkreetsete ja inspireerivate näidetena välja üldjuhul Bill Hewlett’i ja Dave Packard’i, kes on teadupärast HP asutajad, kuid ajad muutuvad.

Kui veel 2007. aasta juuli alguses ületas HP turuväärtus Apple’it, siis enne kui kuu selgroog sai murtud oli Apple’i turuväärtus kasvanud 127 miljardi dollarini ja möödus HP’st, mille turuväärtuseks oli umbes 124 miljardit dollarit. HP jaoks ei olnud eelnevad ega ka järgnevad aastad kõige paremad ja probleemid ettevõtte juhtkonnas, mis olid juba varasemalt kuhjunud, on tänaseks ettevõtte turuväärtuse tõmmanud alla 100 miljardi dollari piiri samas kui Apple’i turuväärtus ületab juba isegi Microsofti ja on paisunud üle 300 miljardi dollari piiri.

Viimase aasta jooksul on selgunud, et IT tööstuse lihtsal algusel peatuvates artiklites, kus jõutakse mõistagi ka kahe meheni garaazis, ei räägita enam Bill Hewlett’ist ja Dave Packard’ist kui HP asutajatest vaid hoopis Steve Jobs’ist ja Steve Wozniak’ist kui Apple asutajatest, kellest on saanud “kahekesi garaazist alustanud” uus sünonüüm.

Säravad tähed köidavad mitte ainult lugejaid vaid ka ajakirjanike.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga