VABALOG

Huvitavaid artikleid nädalavahetuseks

Bike lanes, bike lies –  New York Post'is ilmus hiljuti artikkel, mille autor arutleb selle üle, kust võtab kohalik transpordiamet jalgratturite numbreid, mille alusel eraldatakse sõiduteedest osa jalgratta teeks. Abiks võetakse ka hiljutine New Yorgi ülikooli uurimus, millest selgus, et jalgrattureid on oluliselt vähem kui väidetakse. Teemaga haakub kenasti ka New York Times'is eelmise aasta lõpus peetud debatt, kus arutleti jalgratta sõiduradade üle (märksa vähem kulukas kui eraldiseisev kergliiklustee) ja mille üks osalejatest, Sam Staley, tuletas meelde, et jalgrattas ei ole kõigi jaoks vaid tegu on nishitranspordiga, millele tehtavad kulutused võiks lähtuda nende kasutajate hulgast.

*   *   *

Masinavärk, mis toodab paljaid mehi – Kaitseuuringute keskuse blogis kirjutab Martin Hurt kvaliteetsest kaitseväest nagu ka sellest, et täna on meil rohkem tegutsemisvalmis inimesi kui varustust. Hurt toob muu hulgas välja, et praeguse seisuga on Eesti Vabariik suuteline vähegi tõsiselt võetavalt varustama vaid 20 000 meest ja lähi aastakümnetel ilma radikaalsete muutusteta 40 000 adekvaatselt varustatud reservist piiri ei ületata, kui üldse. Iga üks võib pärast artikli lugemist kohustusliku ajateenistuse kohta järeldusi ise teha.

*   *   *

In the 18th century, Russian leather was the finest in the world – selgub, et kunagi 18. sajandil tuli parim töödeldud nahk, mis oli tuntud enda rikkaliku värvi, veepidavuse ja erilise lõhna poolest, Venemaalt ja oli sedavõrd kõrgelt hinnatud, et Lääne-Euroopa parkimistöökojad saatsid Venemaale isegi spioone, et välja selgitada venelaste nahatöötlemise saladused. Kahjuks Venemaalt kaugemale nahatöötlemise saladused ei jõudnud ning 1917. aasta revolutsiooni pööristesse kadusid ka venelaste endi teadmised. Vene nahk oli igaveseks kadunud ajaloohämarustesse, kuid 1978. aastal leiti üks sajandeid tagasi uppunud laev, mis kätkes endas väärtusliku nahalasti…

*   *   *

Rise of Populist Parties Pushes Europe to the Right – Der Spiegel annab põlissoomlaste võiduka esinemise järel Soomes ülevaate rahvuslike erakondade järjest suuremast rollist kohalikus poliitikas ja sellega kaasnevatest järellainetustest Euroopa tasandil. Kuigi artikkel algab soomlastega, siis päris palju on juttu ka sakslaste liberaalse erakonna FDP osade liikmete vastuseisust mõnede rahaliidu liikmete päästeplaanidele ja selle mõjust erakonna populaarsusele. Paljuski artikkel nähtusest, mida olen juba mõnda aega kutsunud "institutsionaalseks hõõrdumiseks".

*   *   *

More Than 1 Billion People Are Hungry in the World – Esther Duflo a Abhijit Banerjee kirjutavad Foreign Policy's veaste valikutest nagu ka sellest, millised on arenguabi tegelikud mitte aga soovitud tagajärjed. Autorid toovad muu hulgas välja, et täna ei ole maailmas toidupuudust vaid probleem on pigem selles, kuidas toit õigete inimesteni jõuaks; kuna ellu jäämiseks on vaja järjest vähem füüsilist tööd teha, siis on näiteks Indias vaatamta toidu ulatsulikumale kättesaadavusel igapäevaselt tarbitavate kalorite hulk vähenenud ja kui vähegi võimalik, siis eelistatakse maitsvamat toitu toitvamale. Tõenäoliselt kõige üllatavam on tõsiasi, et paljud vaesed eelistavad korralikule toitlustamisele hoopis televiisorit, sest "see on toidust olulisem".

*   *   *

The Destruction of Economic Facts – Hernando de Soto kirjutab finantskriisist kui väärtpaberistamisega kaasnevast omandiõiguste hägustumise tagajärjest. Kui enam pole usaldusväärset informatsiooni sellest, mis kellele kuulub, siis ühelt poolt muutub vara tagatiseks kasutamine keerulisemaks ja teiselt poolt kahaneb usaldus kogu finantssüsteemis, mis viib paratamatult ka likviidsusprobleemideni. De Soto heidab pilgu omandiõiguse süstemaatilise dokumenteerimise alguspäevadesse ning juhib tähelepanu probleemidele ja kitsaskohtadele, millega tuleks hakata tegelema pigem varem kui hiljem. 

*   *   *

Aviation Geeks Scramble to ID bin Laden Raid’s Mystery Copter – Osama bin Ladeni tabamisega ilmus pea igal pool hulgaliselt artikleid, kuid tõenäoliselt üks huvitavamaid käsitleb hoopis seda, kuidas eriüksuslased üldse Pakistanis bin Ladeni villani jõudsid. Tundub, et operatsiooni käigus kasutati uudset helikopterit, mida on siiani õnnestunud avalikkuse eest varjata ja mis näib olevat radarite jaoks nähtamatu. Huvitav oleks loomulikult teada, mis "mänguasju" USA sõjavägi veel avalikkuse tähelepanu alt eemal hoiab.

*   *   *

Võrdne palk on turumajanduses võimatu – Aarne Leisalu võtab endale meeste ja naiste palgaerinevuste selgitamise tänamatu töö ja saab sellega minu arvates päris hästi hakkama juhtides tähelepanu nii tööandja subjektiivsele riskitajule kui ettevõtte tegevuse vähegi pikemaajaliseks planeerimiseks vajalike otsuste tagamaadele. Kahju ainult, et loo kommentaare lugedes jääb mulje nagu poleks arvestatav hulk kommenteerijaid vaevunud kirjutatut üldse lugema, mille tulemusena jääb arusaamatuks ka tõsiasi, et seadusandliku palgataseme fikseerimisega kaasnevad kulud, mis väljenduvad meie kõigi elatustaseme languses.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga