VABALOG

Patri Friedman tuleb Tallinnasse rääkima mere asustamisest

Järgmise nädala teisipäeval, 17. mail, avaneb kõigil huvilistel võimalus alates kella 19:00'st Inglise Kolledži keldrikorruse loenguruumis kuulata Patri Friedmani rääkimas "seasteading"-ust ehk mere asustamisest või hõivamisest. Patri on üks The Seasteading Institute'i asutajaid ning viimaste aastate jooksul tutvustanud selle alternatiivsete ühiskonnakorralduste katsetamiseks sobiliku kontseptsiooni teoreetilisi ja praktilisi külgi üle terve maailma. 

Idee iseenesest on lihtne: kuna hõivamata maismaad, mis ei oleks mõne riigi territoorium, sama hästi kui ei ole, siis on alternatiivsete ühiskonnakorraldustega katsetamine äärmiselt keeruline. Järelikult peavad need, kes soovivad rahvusriikide monopoolsest ikkest vabaneda, otsima radikaalsemaid alternatiive, millest üks perspektiivsemaid on mere asustamine ujuvplatvormidega, mis meenutavad ühelt poolt kruiisilaevasid ja teiselt poolt naftaplatvorme.

Kui 17. sajandil põgenesid inimesed Euroopast uue maailma kolooniatesse, et seal elada ja tegutseda enda veendumuste ja tõekspidamiste järgi, siis tänapäeval sarnane võimalus puudub. Maismaa on hõivatud ja ühegi riigi valitsus ei ole huvitatud enda territooriumi loovutamisest eksperimentidele, mis võivad õõnestada riiklike institutsioonide autoriteeti nagu ka õigust kehtestada enda kodanikele piiranguid ja kohustusi, millega kaugeltki kõik nõus ei ole. 

Vaatamata sellele, et Patri on ise liberaalsete vaadetega, köidab mere asustamise idee väga erinevate maailmavaadetega inimesi. Miski ei takista väljatöötamisel olevaid lahendusi kasutamast ka näiteks kommunistliku või sotsialistliku ühiskonnakorraldusega katsetamiseks, kui leidub soovijaid ja finantseerijaid. Taoliste eksperimentide näole oleks tegu harukordse võimalusega ühiskonnateoreetikute väiteid ja nägemusi reaalselt proovile panna, et välja selgitada, mis on ühe või teise lähenemise tugevused või nõrkused praktikas või kuidas inimesed taoliste keskkondadega kohanevad.

Kurvaks tõsiasjaks jääb, et praegu me lihtsalt ei tea, milliseks kujuneksid alternatiivsed vabatahtlikul liitumisele põhinevad ühiskonnad ning viimase saja aasta jooksul pole katsetamiseks uusi võimalusi avanenud. Järelikult tuleb võimalused luua inimestel endil.

Kui ei midagi muud, siis on mere asustamine väljakutse valitsustele ja riiklikele institutsioonidele, mis oleks vähegi edukamate eksperimentide tõttu sunnitud tõsisemalt  arvestama oma kodanike soovidega ja väärtustama nende poolt oluliseks peetavaid vabadusi. 

Seega, 17. mail algusega kell 19:00 Inglise Kolledži keldrikorruse loenguruumis. Üritust korraldab mises.ee, mis palub huvilistel ennast ka eelnevatl Facebooki vahendusel registreerida.

PS. Patri on pikemalt mere hõivamisest rääkinud ka Russ Robertsiga.


Categorised as: ...


One Comment

  1. Joosep Kunder ütleb:

    Tegemist tõepoolest väga erilise võimalusega.:) Friedemani ideed ja projektid võivad ootamatult huviatavad olla…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga