VABALOG

Huvitavaid artikleid protestinädalavahetus alguseks

Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA terviktekst leiab natuke liiga vähe viitamist. Vahel väärib algdokument rohkem tähelepanu kui erinevad tõlgendused. Eelduseks on loomulikult see, et lugeja on teadlik, kuidas ebamäärasust on kalduvus pigem kitsendavalt kui laiendavalt tõlgendada kui lepinguid asutakse kohaliku seadusandlusega kooskõlastama – eriti Eestis, kus üritatakse olla isegi paavstist püham.

*   *   *

Why French Parents Are Superior – ameeriklasest pereema avastusest Prantsusmaal, et kui tema laps on restoranis kärsitu ja pretensioonikas ning vajab pidevat järelvalvet, siis kõrval laudades einetavatel prantsuse perekondadel sarnased probleemid puuduvad – lapsed on kannatlikud, rahulikud ja hämmastavalt koostöövalmid. Lõbus mõtisklus laste kasvatamise üle erinevates kultuurides ja väärtustest, mida erinevad kultuurid laste kasvatamisel oluliseks peavad.

*   *   *

Cronenberg – Jonathan Penner on kasutanud võimalust David Cronenbergilt küsida tema lavastaja karjääri alguse kohta, mille käigus selgub, millisena näeb kanadalasest filmimaestro enda loomingut. Hea ülevaade sellest, kuidas Cronenberg üldse filmipisikuga nakatus nagu ka tema esimestest sammudest ja soovist järjest rohkem koostööd teha stsenaristidega ning kuidas iga filmi eelarve on omamoodi loovusemootor.

*   *   *

Couch surfers unite! Big business stomps on the sharing economy – kui hotellide tekkis couch-surfing’u näol alternatiiv ja hiljem Airbnb näol võimalus igal ühel mõne vaba toaga ka teenida, siis oli paljuski möödapääsmatu järjest suurenev surve hotellikettide poolt taolise odava alternatiivi represseerimiseks. Nõuded hotellidele on sageli karmid ja korteriomanikelt midagi sarnast nõuda on praktiliselt võimatu, mis seab hotelliketid valiku ette – kas nõuda osade regulatiivsete kohustuste kaotamist (suurem konkurents) või nõude uusi regulatsioone (väiksem konkurents).

*   *    *

Three Interviews with Stanley Kubrick – Michel Ciment’i kolm pikemat intervjuud Stanely Kubrick’uga tema filmidest A Clockwork Orange, Barry Lyndon, The Shining. Huvitavaid detaile ja mõtisklusi erinevate valikute üle koos võrdluste ning ühiste liinidega erinevate filmide vahel. Need intervjuud on kas kaasaharavalt huvitavad või mõttetult igavad – oleneb lugejast. Kusjuures The Shiningust on võimalik vaadata ka nelja osalist analüütilist kommentaari, mis enda detailsuses tundub kohati lausa hirmuäratavalt ambitsioonikas.

*   *   *

Open Your Mouth and You’re Dead – pikem artikkel vabasukeldujate kohati müstilisest maailmast, kus eluga riskides sukeldutakse ühe hingetõmbega järjest absurdsematesse sügavustesse. Juba sellel suvel on uueks sihiks umbes 250 meetrit. Juttu tuleb ohtudest, reeglitest ja loomulikult sellest, mis tunne on sukelduda sügavuse pimedusse ja mis paneb osasid inimesi enda keha ja vaimu proovile panema, mängima surmaga…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uQITWbAaDx0[/youtube]


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga