VABALOG

Märkmeid seoses ACTA meeleavaldusega Tallinnas

Andres jagas enda muljeid ACTA Tartu meeleavalduse korralduslikust poolest olles natuke kriitiline, kuid seda heatahtlikult ja konstruktiivselt. Lähtudes soovist näha sarnaseid meeleavaldusi veelgi paremini korraldatuna, siis mõned märkmed ka seoses Tallinna meeleavaldusega.

  • Iga sõnavõtja tutvustamine oli kahtlemata abiks ja nende suutlikkus mikrofoni ära kasutada oli üpris hea, kuid mõned esinejad kas ei teadnud või ei osanud mikrofoni ära kasutada. Kõige problemaatilisem oli Kristiina Ojulandi sõnavõtt – vabadussamba treppidel seistes jäi kohati mulje nagu mikrofon oleks Ojulandi sõnavõtu ajaks lihtsalt välja lülitatud. Igas korraldusmeeskonnas võiks siiski olla mõni inimene, kes seisab rahvamassi tagumises otsas ja annab kellelegi mikrofoni juures teada, kui taha midagi enam ei kosta.
  • Kui helisüsteem on juba kohale tiritud, siis võiks ikka mõned muusikud üritusele kaasata, kes meeleolu hoiaks ja selgelt märku annaks, et siin tõesti midagi ikkagi toimub. Kindlasti on mitmeid muusikuid, keda ACTA sugugi ei vaimusta ja tõenäoliselt oleks nii mõnigi neist olnud valmis panustama väikese etteastega – üritus oleks hoopis meeleolukama pöörde võtnud.
  • Üks peamisi põhjuseid, miks näitlejaid ja muusikuid taolistele üritustele kaasatakse on ikkagi nende tuntus publiku seas. Meeleavaldus ei saa olla sisulise diskussiooni ja vähegi keerulisemate sõnumite edastamise koht vaid pigem võimalus selgelt välja öelda enda seisukoht – lühidalt ja tabavalt. Mida rohkem inimesi seda teeb ja mida suuremat hulka neist publik tunneb, seda parem. Kardan, et sarnaselt Tartule, kus osades noortes tekitas küsimust Indrek Tarand, siis Tallinnas juhtus sama Igor Gräziniga.
  • Karmi miinusega võiks siiski ka kohale tulnud seltskonnale mingit kuuma jooki tasuta pakkuda. Tee oleks ideaalne lahendus ja kindlasti oleks keegi korralduslikult toetanud kui asi oleks raha taha jäänud. Kui meeleavaldus pikkuseks kujuneb ligi tund, siis kargema pakasega haarab nii mõnigi osaleja võimalusest kuuma joogiga enda vastupidavust pikendada.
  • Tallinnas laulu keegi üles võtta isegi ei üritanud (ja parem oligi!), kuid üpris lõbus vaatepilt avanes peale esimest poolt tundi tehtud soojenduspausi ajal kui terve mass hakkas ühel kohal hüppama – oleks see natuke rohkem kestnud oleks selle kentsaka vaatepildi salvestanud ja YouTube’i laadinud. Kui eesmärk on tähelepanu suunamine ja probleemi teadvustamine, siis võiks mõelda ette, kas ürituse raames annaks teha midagi, mis võiks hiljem “viral video” staatuse pälvida. Isegi midagi nii lihtsat kui tuhatkond inimest ühel kohal hüppamas on juba piisavalt kentsakas vaatepilt, et teistega jagada.
  • Vabaduse väljakule on linnavalitsuse poolt paigaldatud suur ekraan. Kui vähegi võimalik, siis tasuks kaaluda võimalust kasutada ekraani mõne asjakohase video või animatsiooni näitamiseks.

Vaatamata eelnevalt toodud tähelepanekutele õnnestus üritus ikkagi suurepäraselt ja minu asutus ning lugupidamine korraldajatele.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga