VABALOG

Huvitavaid artikleid soojemaid suveilmasid oodates

32 Innovations That Will Change Your Tomorrow – New York Times jagas enda lugejatega nimekirja huvitavamatest tehnoloogiatest ja arengutest, mis peaksid järgmise 2-5 aasta jooksul turule jõudma. Huvitavamate toodete hulka kuuluvad kindlasti inimkeha temperatuuride erinevust ära kasutavad riided, mis moondavad temperatuuride erinevuse vooluks, oluliselt odavamad ketivabad linnarattad, kõrgema õhurõhu ja niiskusega lennukisalongid, ekstreemsemad mänguväljakud lastele, sünteetiline alkohol ning tulekustutusseadmed, mis kasutavad elektrivälju tule kustutamiseks. Huvitav valik lähituleviku tehnoloogiatest.

*   *   *

Are Economics PhDs Learning the Wrong Thing? – Kreeka majandusteadlaset Yanis Varoufakisest on Vabalogis varem juttu olnud, kuid BusinessWeek avaldas hiljuti artikli, kust selgub, et vaatamata soovile pakkuda doktorantidele mitmekülgsemat ja perspektiivide rohkemat majandusõpet Kreekas ei tulnud sellest tänu finantseeringu kadumisele eriti midagi välja. Täna õpetab mees USA’s ja artiklis arutletakse selle üle, mida peaks ikkagi õpetama ja milles seisneb õpetatava kasulikkus nagu ka selle üle, kes peaks otsustama õppekavad sisu üle.

*   *   *

In Japan, fax machines remain important because of language and culture – ilmselt on enamuses kontoritest ka Eestis fakside saatmine piisaval harukordne, et noorematele töötajatele on faksid jätnud eelajaloolise tehnoloogia mulje. Samal ajal on Jaapanis 59% kodudest (mitte kontoritest!) faksid ja vaatamata osade ettevõtete soovile fakside saatmist välja tõrjuma asuda ei pruugi see õnnestuda. Põhjused on paljuski kultuurilised ja seotud jaapanlaste kirjakeele eripäradega, mille tõttu oli arvuti (ja seeläbi mailide) kasutamine on märksa problemaatilisem ja konservatiivsusega, mis on üllataval kombel sügavalt juurdunud ka IT valdkondades.

*   *   *

 Why You Can’t Get a Taxi – Megan McArdle kirjutab Washngton D.C. taksoteenustest, mille käigus üritab vastata mitmetele küsimustele, mis ilmselt on mõlkunud taksode klientide peas mitte ainult USA pealinnas vaid isegi Eestis. Juttu tuleb nii taksonduse reguleerimisest (järjest rohkem ka Eestis) kui reguleerimise tagajärgedest (millest Eestis eriti ei räägita) ning sellest, kuidas uued tehnoloogilised lahendused võimaldavad pakkuda teenuseid, mis vaid mõned aastad tagasi oleks logistiliselt liiga keeruliseks osutunud. Hea meeldetuletus mingi ettevõtlusvaldkonna reguleerimise dünaamikast koos tagajärgedega, mida hiljem on keeruline kui mitte võimatu kõrvaldada.

*   *   *

Turning flip-flops into art – mõne aasta tagune artikkel Keenia rannaelanikest, kes on leidnud unikaalse viisi randa uhtunud prahile lisandväärtust anda. Nimelt haarab ookean igal aastal tuhandetel inimestel rannas või rannavees plätud, mida kunagi tagasi anna. Kuna plätud ei upu, siis varem või hiljem uhutakse nad mõnda randa ja üks taolisi rannajuppe on Keenias. Leidlikud kohalikud on kirevatest rannajalatsitest asunud tegema kunsti, mis enda kirevuse ja leidlikkusega on rõõmustavalt üllatav. Huvilistel on võimalik plätu-kunsti osta ka veebist, mis ulatub ripatsitest skulptuurideni.

*   *   *

Jonathan Ive interview: Apple’s design genius is British to the core – Apple’i disainiguru Jonathan Ive andis hiljuti Telegraph’ile pikem intervjuu, kus avas mõnevõrra enda disainifilosoofiat, mis on kokku võetava fraasiga “kui juba teha, siis läbimõeldult ja parimal võimalikul viisil”. Kokkuvõtted ei tee aga Ive’i sügavalt läbi mõeldud (ja meeskonna põhisele!) lähenemisel au, mis on inspireeritud tema isa käsitöö armastusest ja veendumusest, et mass-tootmine ei pea tähendama ükskõiksust. Intervjuu on kahes osas, millest teises osas väärib kindlasti lugemist Ive’i kirjeldus loomeprotsessist.

*   *   *

Could Conjoined Twins Share a Mind? – Krista ja Tatiana on siiami kaksikud, kes ühendatud peast. Vaatamata sellele, et tüdrukud on niigi erilised võib nende erilisus ulatuda ka maailmataju ning isiksuseni, mis tänu tüdruku ajude ühendatusele võimaldab neil tõenäoliselt jagada nii nähtut, tuntut kui maitstut ilma verbaalse kommunikatsioonita. Susan Dominuse artikkel on kaasahaarav mõtisklus isiksuse ja individuaalse üle läbi ainulaadsete kaksikute prisma, kes võivad vanemaks saades valgustada “mina”-taju olemust ja piire viisil, mida on võimatu ette kujutada. Võimalik, et tegu on hoopis teistsuguse teadvusega, mis toimib mõnevõrra teistsuguste reeglite järgi.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga