VABALOG

Inimkond taas kord robotiga Marsile

TÄIENDATUD:

Esimene Curiosity nimelise kulguri poolt Marsilt saadetud foto enda originaalsuuruses. Ambitsioonikas maandumine näib olevat õnnestunud suurepäraselt ja juba lähipäevadel on oodata uusi ning siis juba suurema resolutsiooniga värvilisi fotosid.

* * *

Pärast kaheksat kuud ja enam kui poolt miljardit kilomeetrit on Marsile lähenemas NASA järjekordne Marsi kulgur.

Esmaspäeva hommikul, umbes pool üheksa, üritab Marsile maanduda kõigi aegade kõige keerulisem ja suurem kulgur ning seda harukordselt ambitsioonikal viisil. Nimelt jõuab kulgur Marsi pinnale taevakraana abil, mis eraldub kosmoseteekonna läbinud satelliidist ja hõljub lõpuks kümnekonna meetri kõrgusel Marsist, et lasta kaablitega kulgur Marsi pinnale.

Taolise lähenemise teeb ambitsioonikaks ka tõsiasi, et raadiosignaalidel kulub rohkem aega Marsilt Maale jõudmiseks kui kogu laskumine aega võtab seega on kogu protsess automatiseeritud. Isegi kui midagi peaks maandumise käigus ebaõnnestuma saavad NASA insenerid sellest teada alles siis kui teha pole enam midagi.

NASA on maandumise keerulisuse illustreerimiseks ja tutvustamiseks teinud video “7 minutit õudust”, mis annab hea ettekujutuse detailidest, mis on vajalikud maandumise õnnestumiseks:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ISmWAyQxqqs[/youtube]

Loodetavasti on põhjust esmaspäeval juba jagada värskeid fotosid Marsi pinnalt, kuid kõigil on võimalus ennast toimuvaga kursis hoida NASA lehekülje vahendusel.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga