VABALOG

Harta skeptikud – siit ja kaugemalt

Hiljuti kirjutasin, miks ma ei tahtnud meedia tähelepanu pälvinud hartale toetusallkirja anda. Nädalavahetusel selgus, et ma ei olnud ainus, kes kiiresti vorbitud deklaratsioonis hulgaliselt probleem märkas. Skeptiliseks osutus teiste hulgas ka Mihhail Lotman, kes on enda seisukoht ka blogi vahendusel selgitanud:

Kahjuks ei saa alla kirjutada. Ehkki kirjatüki ajendid võivad olla õilsad, ei saa ma nõus olla ei sisu ega eriti stiiliga. Olukorra parandamiseks pakutud meetmed on üldsõnalised ja hambutud, tugevas kontrastis agressiivse, kui mitte öelda paanilise sissejuhatusega. Mulle sümpatiseerib Silver Meikar (eriti tema võitlus demokraatia eest totalitaarsetes ja autoritaarsetes ühiskondades), kuid antud juhul tekib mul paraku tunne, et tegu on pigem tema isikliku agendaga kui ühiskonna arengu jaoks oluliste asjade väljatoomisega (ei taha öelda, et need asjad pole olulised, kuid Eesti ühiskonnas on tunduvalt pakilisemaid probleeme).

Jagan Lotmani seisukohta ja soovitan lugeda ka tema teist sama teemat käsitlevat postitust.

Ivi Anna Masso igati tabavaid tähelepanekuid harta teemal tasub samuti lugeda:

Huvitav on olnud muidu nii kriitilise, inimestest ja nende sõnadest eelkõige vigu otsiva meedia reaktsioon. 17 inimese kiri on võetud vastu mitte ainult tohutu, vaid ka täiesti kriitikavaba tähelepanuga. «Harta» autorid nimetati kohe vaimueliidiks. Neile langes jagamatu rambivalgus, nad andsid intervjuusid, kus nad analüüsisid ise omaenda sõnavõttu ja selles juba kirjeldatud olukorda ning arvustasid seal juba arvustatuid.

Kõrvaltvaatajate jahedamaid hinnanguid ei küsitud. Igast hartalasest sai hetkeks oma meedia­revolutsiooni superstaar. Ometi sisaldab «vaimueliit» lisaks tõsiseltvõetavaile ühiskondlikele mõtlejaile, nagu Rein Raud, David Vseviov ja Daniel Vaarik, ka üpris tundmatuid mehi ning mõttetegevusega enam või ka vähem silma paistnud poliitikuid.

Mõned hartalased on ise olnud vägagi varmad avalikkuses ülbitsevat kõneviisi kasutama ja ka faktidega viisakalt öeldes vabameelselt ümber käima. Üks rühma poliitikuist ei pidanud eelmist suuremat rahaskandaali piisavaks põhjuseks keelduda skandaalierakonna presidendi kandidatuurist.

Eraldi huvitav oli lugeda King’s College London’is ajalugu õpetava Adam Garrie mõtteid hartast, mis pakub teistsugust perspektiivi ja annab hea ülevaate sellest, kuidas paistab harta välja kaugemalt kui kohaliku mätta otsast:

From Magna Carta to Martin Luther to the English Chartists to Vaclav Havel and Charter 77, social and political events have often sprung from charters of one variety or another. There is always some element of righteousness mixed with quixotic idealism in such charters and Charter 12 is no exception to this rule. The idea of improving one’s government is generally a well-founded aim, but the statements in Charter 12 are so vague that they scarcely have any precise meaning, and the prescriptions to the supposed problems are simplistic and again highly vague.

Terve postitus väärib lugemist mitmete huvitavate võrdluste tõttu, sest postitusest ei puudu ka arusaam, et Eestis toimuvast on oluliselt suuremad probleemid Euroopa Liidu institutsioonidega.

Huvitav oli lugeda ka Daniel Vaariku vastust Lotmanile, millest jääb mulje nagu harta eesmärk oleks olnud ainult diskussiooni tekitamine ja konkreetsust ei saagi taoliselt algatuselt nõuda. Iga üks võiks ise lugeda Danieli selgitusi Lotamnile, kuid minu jaoks oli see “more of the same”.

Kui sa juba paned mingit hartata kokku, siis ole konkreetne ja ära häbene pakkumast lahendusi. Harta oleks saanud olla väga konkreetne lähtepunkt, isegi koordinatsioonipunkt edasiseks tegevuseks. Daniel saab suurepäraselt aru, et arvamusi on palju, kuid keeldub tunnistamast, et üldsõnalisus loob illusiooni ühtsusest, mida tegelikult ei ole ega tule järjest keerulisemas maailmas.

Liberaalse maailmavaate veendunud pooldajana on minu arvates lahenduseks võimu detsentraliseerimine ja otsuste viimine indiviidi tasemele, mis võimaldaks märksa suuremat autonoomiat riiklikest institutsioonidest ja rohkem vabatahlikkusele põhinevaid algatusi.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga