VABALOG

Oliver Kruuda julgelt ja otsekoheselt maksusüsteemi eelistustest

Eesti Päevalehe sõsarväljaandes Ärileht ilmus mõni päev tagasi huvitav intervjuu Oliver Kruudaga, mis väärib märkimist konkreetsuse ja selguse poolest maksuküsimustes. Kruuda ei ole poliitika (ega ilmselt soovi poliitikuks saada), mis võimaldab tal häbenemata välja öelda enda maksusüsteemi eelistused:

Ettevõtlusele tuleb tulumaks peale panna. Väljaviidav kapital tuleb maksustada. Ettevõtluse tulumaks võib olla ka 5%. Kõik tööjõuga seotud maksud tuleb kanda töövõtjale ja kehtestada astmeline tulumaks: kuni 1200 euroni ei maksa midagi ja üle 4000 euro 15% ja üle 7000 euro 20%.

Tõstame käibemaksu 25%-le, esmatarbekaupadele 5% või 0% peale, kehtestame luksusmaksu. Luksusautol Mercedesel ei pea olema sama maks nagu kilepiimal või kiludel. Üldine tulumaks peaks olema 5–10–15%. Kui tulumaks viiakse sellisele tasemele, siis keegi ei viitsi keegi enam musta rahaga tegeleda ja ümbrikupalka maksta.

Kui tulumaksu vähendada, siis tarbimine suureneb ja raha laekub riigile suurema käibemaksu arvelt.

Ma ei arva, et taoline maksusüsteem oleks võrreldes praeguse tulude laekumise suhtes neutraalne (laekumised väheneks, kõvasti) ja luksuskaupade maksu problemaatilisusest olen juba viis aastat tagasi kirjutanud, kuid vähemalt ütleb Kruuda protsendid välja – midagi milleks Indrek Neivelt pole seni suuteline olnud.

Kruuda pakutud astmelise tulumaksu vastu poleks tõenäoliselt ühelgi eestlasel midagi arvestades tõsiasjaga, et peaaegu kõik maksaksid oluliselt vähem maksudeks kui praegu. Kahjuks on kas intervjuu käigus või selle kirja panemise tulemusena läinud astmed natuke nihkesse (1200 – 4000 eurot on ilmselt ikkagi 15% ja järgmine aste 20%), kuid sõnum on ikkagi selge ja hea põhjendusega.

Ettevõtte tulumaksu osas lähevad meie arvamused lahku, kuid 5% ettevõtte tulumaksuga suudaksid ilmselt ka enamus eestlasi leppida. Ma jään seisukohale, et ettevõtte tulumaks ei anna soovitud tulemusi (eelkõige välisfirmade kasumite maksustamine), sest võimalusi sellest hoidumiseks on lihtsalt liiga palju. Ühtlasi on sedavõrd madal ettevõtte tulumaks aga sama hästi kui välistatud olukorras, kus naaberriikides on see oluliselt kõrgem ja nurin Iirimaa 12 protsendi üle on tüütult tavapärane.

Huvitavalt progressiivne on ka Kruuda seisukoht tööjõuga seotud maksude osas, mis seisneb soovis näha neid makse tulevikus tasumas hoopis töövõtjaid. Seisukoht, millega saab ainult nõustuda. Arvestades seda, kui halvasti on informeeritud keskmine töötaja tema palkamisega kaasnevatest kohustustest võiks see mõjuda värskendavalt ka ettevõtlusele. Kas taoline ettepanek ka poliitilist toetust leiaks on eraldi küsimusi, kuid arvestades seda, et nii meditsiini- kui pensionisüsteem vajavad peatselt raha juurde, siis liiga avalikult (kõigile maksumaksjatele hoomatavalt) oleks sotsiaalmaksu keeruline tõsta. 


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga