VABALOG

Huvitavaid artikleid tuuliseks kesknädalaks

The World as Free-Fire Zone –  Fred Kaplan kirjutab MIT Technology Review's pikemalt droonidest USA sõjaväe arsenalis. Lisaks tehnoloogia arengu ülevaatele saavad tähelepanu ka selle kasutamise tagajärjed ja sõjaliste konfliktide strateegilistele eesmärkide saavutamine. Üks huvitavamaid seikasid oli inimeste hulk, kes drooniga kriitilisematel hetkedel tegutsevad: nii 40 inimest kolmes vahetuses, keda toetab enam kui 60-liikmeline luureüksus. 

*   *   *

Embracing the void – Ross Andersen kirjutab ajakirja Aeon jaoks maastikukunstniku Charles Rossi peatselt valmivast projektist New Mexico kõrbeavarustes. Aastakümneid teostamisel olnud taies hakkab valmima ning täidab paljuski enda eesmärki juba täna, kuid kunstnik ise pole tulemusega piisavalt rahul, et selle täpset asukohta avaldada. Kontseptsioon on võimas ja artikkel ainult süvendab huvi 26 000 aasta pikkust tsüklit rõhutava installatsiooni külastamise vastu. 

*   *   *

A brand-new U.S. military headquarters in Afghanistan. And nobody to use it – kui see lugu oleks ilmunud mujal kui Washington Post'is, siis poleks võib-olla seda kõik uskunud. Aga ta ei ilmunud mujal. Fantastiline lugu USA sõjaväe inertsist ja hangete problemaatilisusest olukorras, kus huvid on vastandlikud. Tulemuseks hulka mõttetuid ehitisi Afganistanis: 34 miljoni dollari eest ehitatud täiesti uus sõjaväe peakorter, mida koalitsiooniväed kunagi kasutama ei hakka, 45 miljoni dollar eest ehitatud soomustranspordi hooldekeskus, mida kunagi hooldekeskusena kasutama ei hakata ja 80 miljoni dollari eest ehitatud konsulaarhoone…mida keegi kunagi ei kasuta. 

*   *   *

Man Making Ireland Tax Avoidance Hub Proves Local Hero – Jesse Drucker kirjutab Bloombergi jaoks Feargal O'Rourke'ist, PwC maksueksperdist, kes on muu hulgas ka maksude optimeerimist võimaldava "topelt iirlase" vaimne isa. O'Rourke on veendunud, et tema riik ei ole mingi maksuparadiis vaatamata sellele, et ta on nii Google'i, Facebooki kui LinkedIn'i nõustaja. Hea taustaartikkel.

*   *   *

How to lose half a trillion euros – The Economist kajastas hiljuti Euroopa suuremate energiatootjate kapitali devalveerumise probleeme ehk kuidas traditsioonilised elektrijaamad (söe, gaasi, tuuma) enda väärtust kaotavad ja mitmete energiahiidude bilanssi suuri kraatreid jätavad. Võiks ju arvata, et need probleemid on pigem tunnistus taastuvenergia võidukäigust, kuid kahjuks tähendab see hoopis teistsugust koormust elektrivõrgule, puudullike investeeringuid ja isegi tootlusprobleeme pensionifondidele.

*   *   *

Why I changed my mind on weed – CNN-i saatejuht ja tervisespetsialist Sanjay Gupta on viimase aasta jooksul tegelenud kanepiteemalise dokfilmiga, mille käigus on ta endalegi üllatavalt leidnud, et esialgseid hoiakuid ja seisukohti tuleb korrigeerida. Millest Gupta meelemuutus tulenes ja millele see põhineb väärib lugemist, sest tegu on arstiga, kes vaid mõni aeg tagasi ei pooldanud kanepi dekriminaliseerimist.

*   *   *

New Physics Complications Lend Support to Multiverse Hypothesis – ülevaatlik artikkel probleemidest, millega teoreetiline füüsika praegu maadleb. Hea võimalus mõtiskleda eksistentsiaalsete küsimuste ja multiversumi üle. Minu katsed seda lugu lühidalt kokku võtta…ei õnnestunud.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga