VABALOG

Esimene liberaal oli Lao-tzu?

James Dorn on lugenud Lao-tzu’d ja teinud huvitava avastuse – üks esimesi liberaale näib olevat Lao-tzu ise, kes elas enam kui 2000 aastat tagasi Hiinas. The Case for Market Taoism:

The essence of Lao-tzu’s liberal vision is stated concisely in Chapter 57 of his book: “The more restrictions and limitations there are, the more impoverished men will be….The more rules and precepts are enforced, the more bandits and crooks will be produced. Hence, we have the words of the wise [ruler]: Through my non-action, men are spontaneously transformed. Through my quiescence, men spontaneously become tranquil. Through my non-interfering, men spontaneously increase their wealth.”

That passage, written more than 2,000 years before Adam Smith’s call for a “simple system of natural liberty,” is a reminder that China’s legacy is not the commands of Mao Zedong Thought but the freedom of Lao-tzu Thought.

Liberaalsema poliitika omaks võtmisel võib hiinlastel tekkida tõrge kui jutt käib ainult oksidendi mõtlejatest. Kui on võimalik aga viidata “oma” mehele, kes oli Eurooplastest enda mõttetegevuses 2000 aastat ees, siis võib ehk kunagi Hiinast loota liberalismi kantsi.

Samas pole mul aimugi, kui kõrgelt hindavad Lao-tzu’d hiinlased ise. Minu omaaegsed vestlused hiinlastest kursakaaslastega on pigem andnud põhjust arvata, et hiinlased on orienteeritud tulevikule, sest näiteks budismist rääkides pead kõigepealt sina neile seletama, mis see on ja lootma, et nad vähemalt midagi ära tunnevad ja ei teata sulle naeratades, et “see on vanadele inimestele, mingi hookus pookus”.


Categorised as: Määratlemata


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga