VABALOG

Pikem intervjuu Hardo Pajulaga

Peale natuke rohekm kui aastast pausi on Hardo Pajula taas SEB Eesti kõige silmatorkavam ökonomist ja Mikk Salul on õnnestunud temalt saada pikem intervjuu. Terve intervjuu väärib lugemist, kuid mõned “südamelähedasemad” lõigud tooks ka eraldi välja:

Mida arvate uutest kasvuvaldkondadest, millest näiteks Arengufond räägib – elanikkond vananeb, terviseteenused, pensionäridele suunatud asjad, keskkonnatooted?

Mingil määral seal ju oleme. Soomlaste pesemine ja vannitamine on üks eksportivaid harusid ja ju ta kasvab.

Kas neid peaks rohkem olema? Seda võib erinevalt vaadata, aga mina ei usu, et keegi Arengufondist või mujalt peaks ütlema, mida inimestel teha tuleks. Mis eelis on neil tema ees, kes Haapsalus oma kuurorti peab, öelda, kas peaks laiendama, ühe vanni veel ostma või mitte. Kõik spetsialistid, kes ajavad rinna kummi ja ütlevad, mida keegi tegema peaks, tundub, et nad arvavad vahel, et teavad asjadest rohkem, kui tegelikult teavad.

Ühelt poolt nende jutt kõlab veenvalt, teisalt on see tõesti tehnokraatlik ülalt alla juhtimine?

Seal on ka paras annus intellektuaalset ülbust, et teie minge sinna ja tehke seda ja meie ütleme kuidas probleeme lahendada.

ja hiljem:

Miks keegi praegust kriisi ette ei näinud?

Mis see ettenägemine tähendab? Miks keegi ei öelnud, et kriis juhtub 2008 septembris just sellises vormis, vastus: seda polegi võimalik ette näha. Me suudame ette näha laiu üldisi käitumismustreid. Sedagi parimal juhul.

Mis mul käib nende vasakpoolsete intellektuaalide juures ajudele ongi see, et nad arvad, et teame asjadest palju rohkem, kui tegelikult teame. Inimene on oma olemuselt ikkagi suhteliselt piiratud vennike.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga