VABALOG

Loomisest ja loomingulisusest iPad’il

Kui iPad esimest korda maailmale avalikustati, siis oli ka inimesi, kes nägid iPad’i puudusi ehk natuke liiga suurelt. Üks, kes vist üle pingutas oli Cory Doctorow enda postitusega Why I won’t buy an iPad (and think you shouldn’t, either):

If you want to live in the creative universe where anyone with a cool idea can make it and give it to you to run on your hardware, the iPad isn’t for you.

If you want to live in the fair world where you get to keep (or give away) the stuff you buy, the iPad isn’t for you.

If you want to write code for a platform where the only thing that determines whether you’re going to succeed with it is whether your audience loves it, the iPad isn’t for you.

Ma mõnes mõttes mõistan Doctorow’i muret, kuid mitte iga tööriista pole vaja kõigil häkkida või modida. Kas puu- või jääskulptor peaks teadma, kuidas enda mootorisaagi häkkida – kas see on tema jaoks üldse oluline või on tema jaoks tegu hoopis tööriistaga, võimaldajaga, mis on mugav ning säästab aega seeläbi võimaldades panustada hoopis loomingulisemale osale loomisprotsessist?

iPad ei pruugi mõnede inimeste jaoks olla loomingulist eneseteost võimaldav, kuid teiste – äkki isegi enamuse – jaoks on ta uute võimaluste avaja. Samal päeval Doctorow’i postitusega ilmus ajakirja Wired ühes blogis postitus iPad Could Boost Interactive Music, mis peatus iPad’i võimalustel muusika loomisele mõnevõrra loomingulisemalt läheneda samas kui “maalimine” iPad’il on kujunenud omamoodi fenomeniks.

Brushes nimeline iPad’i app on piisavalt võimas loomiskeskkond, et isegi mõned New Yorker’i viimaste numbrite kaanepildid on iPad’i ja Brushes app’iga loodud. Flickr’is on olemas grupp, kus tuhandeid pilte, mis loodud erinevate kasutajate poolt. iPad’i pole omaks võtnud mitte ainult harrastajad vaid ka mitmed tuntud kunstnikud. David Hockney’s iPad Doodles Resemble High-Tech Stained Glass on vaid ühe iPad’i kasutava kunstniku harjumustest, kuid artiklist iPad Art: Who Says You Can’t Create With The iPad! võib leida ka 7 minutilise video sellest, kuidas valmib üks portree iPadil.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga