VABALOG

Reformierakond liberaalsema immigratsioonipoliitika vastu?

Mikk Salu kirjutas eilses Päevalehes Reformierakonna moondumisest järjest rohkem lubavaks ning aina rohkem ka lubadusi murdvaks erakonnaks. Miks vaatamata taolisele tendentsile potentsiaalsete Reformierakonna valijate hulk kasvab saab vähemalt mõned vastusevariandid. Olen ise korduvalt reformierakondlastele oma hääle andnud, kuid iga korraga aina rohkem ja rohkem sellepärast, et alternatiivid tunduvad märksa vastumeelsed mitte sellepärast, et Reformierakonna suundumused ja eelistused on kuidagi sümpaatsemaks muutunud.

Eelmisel nädalavahetusel avalikustas Reformierakond pere- ja rahvastikupoliitika programmi, kus leidsin ebameeldiva üllatusena ühe lause, mis on piisavalt üldine, et seda ignoreerida, kuid ühtlasi piisavalt oluline, et sellel siiski peatuda:

Reformierakond on vastu massilisele väheste oskustega võõrtööjõu sisserändele.

Nii neli aastat tagasi panin enda mõtted kohalikust immigratsioonipoliitikast kirja postituses Tööjõupuudusest väikeettevõtluses ehk miks vajame KÕIKI inimesi, kes on valmis töötama ja minu vaated pole vahepeal muutunud. Minu jaoks on võõrtööjõud ja immigratsioon Eestisse jätkuvalt üks paremaid viise kõigi Eestis elavate inimeste elatustaseme tõstmiseks.

Huvitava kokkusattumusena ilmus samal päeval Reformierakonna pressiteatega ka Tyler Coweni kolumn New York Times’is, kus ta juhtis tähelepanu tõsiasjale, et immigrandid loovad töökohti ja võimalusi, mille potentsiaal meid kõiki rikastada on enam kui tühi sõnakõlks:

Low-skilled immigrants usually fill gaps in American labor markets and generally enhance domestic business prospects rather than destroy jobs; this occurs because of an important phenomenon, the presence of what are known as “complementary” workers, namely those who add value to the work of others. An immigrant will often take a job as a construction worker, a drywall installer or a taxi driver, for example, while a native-born worker may end up being promoted to supervisor. And as immigrants succeed here, they help the United States develop strong business and social networks with the rest of the world, making it easier for us to do business with India, Brazil and most other countries, again creating more jobs.

Cowen peatub ka tõsiasjal, et immigrandid ei pruugi võistelda niivõrd töökohtade pärast riigis, kuhu nad suunduvad kui töökohtade pärast, mis luuakse teistes riikides, et eksportida teenust emmigreerumise sihtkohaks olevas riigis. Tõsi, Cowen kirjutab eelkõige USA lugejale ja võrdlused Eestist ligi 200 korda suurema riigiga võivad tunduda kohatud, kuid VoxEu avaldas eelmisel nädalal Francesco D’Amuri ja Giovanni Peri uurimusest kokkuvõtva artikli Immigration and productive tasks: Can immigrant workers benefit native workers?, mis käsitleb immigratsiooni ja toetub Euroopa andmetele:

Several studies find that immigrants do not harm the wages and job prospects of native workers. This column seeks to explain these somewhat counterintuitive findings by emphasizing the scope for complementarities between foreign-born and native workers. Examining 14 European countries from 1996 to 2007, it finds that immigrants often supply manual skills, leaving native workers to take up jobs that require more complex skills – even boosting demand for them. Immigrants replace “tasks”, not workers.

Üks märkimisväärsemaid ja immigratsiooni potentsiaali Eesti jaoks avavaid väiteid pärineb aga artikli lõpust, kus autorid peatuvad sellele, millise tööjõuturuga riigis oleks immigratsioonist kõige rohkem kasu:

We also find mild evidence that the positive reallocation process seems to be stronger in relatively flexible labour markets (those with less stringent employment protection legislation) and weaker in more rigid markets. This is reasonable, as the underlying process for the reallocation of tasks requires occupational mobility that is enhanced in labour markets with low costs of mobility.

This new type of analysis of the labour market impact of immigration paints a much more differentiated picture in which “tasks”, not workers, are replaced by immigrants in the production process. Hence natives may have an opportunity to move into tasks that pay better, are complementary to manual jobs, and in which they have comparative advantages. This virtuous mechanism, however, will take place only if native workers are mobile enough to change occupation and adjust to the new organisation of production.

Iga valik tähendab millestki loobumist ja mulle tundub, et paljud eestlased kalduvad eelistama vähest immigratsiooni teadmata, et see tähendab vähegi pikemas perspektiivis madalamaid sissetulekuid, tagasihoidlikumaid võimalusi ja isegi kõrgemat töötust. Eestlastel on arvestatavad eeldused märksa avatumast immigratsioonipoliitikast kasu lõigata sealhulgas isegi väheste oskustega immigrantide tulekust Eestisse.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga