VABALOG

Huvitavaid artikleid pilviseks nädalvahetuseks

Spotify’s Ek Wins Over Music Pirates With Labels’ Approv – kes veel ei tea, siis on Spotify muusikateenus, kus kuutasu eest võimaldatakse muusikat kuulata miljonitesse lugudesse ulatuvast kogumikust samas kunagi muusikat alla laadimata. Rootsist alguse saanud teenus on tänaseks laienenud kokku kaheksasse riiki ja teenuse tulevik on palju lubav. Artikkel peatub teenuse olemusel, majanduslikul ja kultuurilisel poolel ning asutajate nägemusel muusika kuulamise tulevikust.

*   *   *

The bugger, bugged – ei ole pidanud vajalikuks News of the World’i sulgemiseni viinud häkkimis- ja pealtkuulamisskandaali osas sõna võtta, kuid minule isiklikult ei tulnud toimunu üllatusena, sest tegu oli sisuliselt avaliku teabega. Nimelt avaldas New Statesman aprilli alguses Hugh Granti kirjutatud artikli, mis on peamiselt vestlus ühe “infomüüjaga”, mida Grant salaja salvestas. Vestlusest käivad läbi meetodid, suhtumine ja loomulikult nimed, mis jäävad igaveseks juulis lahvatanud skandaaliga seotuks. Kusjuures puhtalt ei pääs ei Daily Telegraph ega ka Guardian.

*   *   *

How Khan Academy Is Changing the Rules of Education – pikem lugu ajakirjas Wired õpetamise tulevikust läbi Salman Khan’i ülimalt menukaks osutunud Khan Academy. Sõna saavad nii pooldajad kui kriitikud, kuid tõenäoliselt üks huvitavamaid seikasid on hoopis see, kuidas andmete kogumine õppimisprotsessi kohta on alles alguses ja tänu Khan’i loengute ja harjutuste populaarsusele istub mees meeletu koguse info otsas, kust on võimalik välja pigistada seoseid ja mustreid, mis võimaldavad erinevate inimeste õppimisstiilile sobivaid personaalseid lahendusi välja töötada. Tundub, et hariduse tulevik on personaalne paindlikkus.

*   *   *

Too Many Public Works Built on Rosy Scenarios – Virginia Postrel kirjutab avaliku sektori poolt finantseeritavatest ehitusprojektidest, mille kasumlikus on kui mitte süstemaatiliselt, siis vähemalt enamasti üle hinnatud. Juttu tuleb värskest uurimusest, milles analüüsiti 258 projekti 70 erinevast riigist viimase 70 aasta jooksul. Tulemus: avaliku sektori projektide kasu on 20-70% üle hinnatud. Kusjuures kõige rohkem hinnatakse üle raudteeprojektidest saadavat kasu.

*   *   *

Why Hasn’t Employment of the Elderly Fallen? – Casey Mulligan juhtis New York Times’i majandusblogis tähelepanu huvitavale nähtusele: vanemate inimeste tööpuudus on USA’s oluliselt väiksem kui tööpuudus tervikuna. Casey pakub, et see näitab töökohtade olemas olu inimestele, kes soovivad töötada ja on valmis järele andma palgas, kuid mulle tundub, et oluline roll on siin ka sellel, et USA’s ei tähenda penisonieas töötamine automaatselt pensioni kaotamist, mis võib aga oluliselt kompenseerida vanemate töötajate madalamat palgataset ja teha nad tööandjatele atraktiivsemaks.

*   *   *

The 30-Foot Jump – huvitav mõtisklus kaugushüppe kui spordiala ja kaugushüppe maailma rekordi üle (8,95 m). Selgub, et kaugushüppe rekord on muutumatuna püsinud viimased paarkümmend aastat ja kui midagi radikaalselt ei muutu, siis lähimate aastate jooksul uut rekordit oodata pole põhjust. Artiklis tuleb juttu ka Carl Lewis’i legendaarsest ent siiski kõigest väidetavast enam kui üheksa meetrisest hüppest nagu ka sellest, kui pühendunud sportlasega oli Carl Lewis’i näol tegu ning miks ta väärib kõigi aegade ühe parima kergejõustiklase tiitlit.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga