VABALOG

Eelarvekärped ja struktuursed reformid mitte maksude tõstmine

Veronique de Rugy viitab viimastele mahukamatele uurimustele fiskaalpoliitilistest korrektsioonidest, kus on üritatud vastata küsimusele, millised meetodid on olnud kõige tulemuslikumad eelarve puudujäägi ja riigivõla vähendamisel. Vabalogi lugejatele ei tohiks üllatusena tulla, et eelarvekärped koos struktuursete reformidega mõjuvad maksude tõstmisest märksa paremini riigi majanduse väljavaadetele:

  • Successful fiscal adjustments were grounded in structural reforms. Such reforms include welfare reforms as well as comprehensive expenditure review in the context of repositioning the role of the state (think Canada and Germany).
  • Plans that avoided structural reforms failed to meet their targets.
  • Successful plans were often grounded in real budget cuts.
  • Expenditure cuts didn’t materialize to the extent initially envisioned.
  • Revenue-based plans without well-specified tax-policy measures — a majority of the revenue-based cases — failed.

Kahju, et kohalikud opositsioonierakonnad ei ole suutelised loobuma maksude tõstmisest, sest kui nad oleksid selleks valmis, siis leiduks neile järgmistel valimistel oluliselt rohkem toetajaid või vähemalt neid, kes oleks valmis neile andma vähemalt võimaluse enda arukamaid ettepanekuid realiseerida.

Reformierakond ja IRL vajavad hädasti väikest puhkust varumeeste pingil, kus nad saaks mõtiskleda eksistentsiaalsemate küsimuste üle kui kuidas võimul püsida või kuidas võimu endale maksimaalselt läbi tsentraliseerimise koondada. Ühtlasi avaneks praeguste koalitsioonierakondade valijatel võimalus endale meelde tuletada, miks nad ikkagi reformi ja IRL’i valivad. Või siis mitte.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga