VABALOG

Hiina võimuladviku manööverdused ja intriigid

Paljuski märkamatult on viimaste kuude jooksul Hiina võimuladvikus aset leidnud sündmused, millel võivad olla kaugele ulatuvad tagajärjed. Daniel Drezner on koondanud ühte postitusse hulgaliselt pikemat ja lühemat lugemist Bo Xilai tõusust Hiina võimuladviku tippu ja langusest koduaresti ning mida see kõik tähendab enne peatselt toimuvat 18. parteikongressi, kus hiinlastel seisab ees suurem juhtkonnavahetus.

Bo Xilai oli Chongqing kommunistliku partei juhataja, kes tänu üpris jõhkratele ja valimatutele meetoditele, mille hulka kuulusid väljapressimine, valesüüdistused ja poliitiliste rivaalide hävitamine, saanud üheks mõjukaimaks poliitikuks terves Hiinas. Tema maoistlike kalduvustega programm “punased laulud, löök mustadele” oli küll populaarne lihtrahva seas, kuid problemaatiline nii ettevõtjatele, poliitilistele rivaalidele kui nende perekondadele.

Bo Xilai allakäik oleks võinud aga ära jääda kui tema ustav politseiülem, Wang Lijun, poleks veebruari alguses marssinud USA konsulaati ja palunud varjupaika. Hoone piirati kiiresti kohaliku politsei poolt ümber ja 36 tundi hiljem anti Wang Lijun ameeriklaste poolt üle Pekingist saabunud ametnikele mitte aga kohalikele ametivõimudele. Pärast Wang Lijuni intsidenti ameeriklastega on Bo Xilai langenud tipp-poliitikute põlu alla ja seda paljuski tema abikaasa Gu Kailai tõttu, kes on peamine kahtlusalune briti kodaniku Neil Haywoodi mõrvas.

Intriigi jagub hulgaliselt samas kui erinevate autorite ja väljaannete poolt kirjutatud artiklid annavad mitmekülgse ning kaasahaarava ülevaate Hiina võimuladviku sisekonfliktist.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga