VABALOG

Rohkem alandlikkust tuleviku kujundamisel

Mõni aeg tagasi avanes võimalus kirjutada Erik Tergi raamatust “Eestist ja ettepoole” Sirpi pikem artikkel Rohkem alandlikkust tuleviku kujundamisel. Üritasin enda arvates olulise raamatust välja noppida ja kirjutatu kohta üht-teist ka arvata. Kui hästi see õnnestus või ebaõnnestus võib iga üks ise otsustada. Üks väljavõte arvustusest samuti:

Probleem on selles, et tuleviku-uuringute väljundiks on kõrge abstraktsioonitasemega narratiivid, kuhu mahuvad isegi väga erinevate eelistuste ja veendumustega inimeste tulevikunägemused. Iseenesest lubab piisav abstraktsioonitase jõuda konsensuseni, mis muidu jääks tõenäoliselt saavutamata, kuid konsensus osutub illusoorseks, niipea kui jõutakse konkreetsema tegevuseni, mis ei ole enam vabatahtlik, vaid mida hakatakse ellu viima eelkõige keskvalitsuse aktiivse sekkumise toel. Abstraktsioonid sisustavad aga tavalised inimesed, kes lähtuvad möödapääsmatult oma väärtushinnangutest, veendumustest, kogemustest ja eelistustest. Positivistlikust kirjeldavast harjutusest saab seega normatiivne, juhendeid ja soovitusi sisaldav konkreetsete tagajärgedega tegevus. Kulminatsiooniks on sel puhul seadusandlikud aktid ja piiratud ressursside ümberjagamine edendamaks tegevust, mis kaldub toetama eelkõige domineerivat narratiivi, mida on kujundanud üksikud.

Sarnastel teemadel on loomulikult Vabalogis ka varem juttu olnud, näiteks siin.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga