VABALOG

Vikerkaare ühetoonilisest majandusteadusest Sirbis

Peaaegu traditsiooniks saanud tava kohaselt ilmub kord aastas mõni pikem kirjutis minult ka Sirbis. Seekord oli teemaks Vikerkaare suvine topeltnumber, mis kajastas päris mitmes artiklis majandusteemasid, kuid seda kahetsusväärselt ühekülgselt:

Vikerkaare 7.-8. number (2013) on hea näide majandusteemade kajastamise problemaatilisusest Eesti kultuuriajakirjades: heatahtlikust soovist inimeste silmaringi laiendada saab hoopis ühekülgne toimetaja sümpaatiate peegeldus. Huvitatud ei olda mitte erinevate tõlgenduste esitamisest ja diskussioonist, vaid toimetajale meeldiva narratiivi võimendamisest. Tõenäoliselt ei ole tulemus taotluslik, vaid mitmete tegurite tulemus. Kahjuks võtab ühekülgsus aga neilt, kes majandusküsimuste vastu väljaspool kultuuriajakirju huvi ei tunne, võimaluse osa saada märksa mitmekülgsemast ja sügavamast debatist.

Kuna Sirbi toimetus teeb koostööd ka Postimehega, siis võib sama juttu lugeda ka Postimehe veebi arvamusrubriigist.

Kusjuures Vikerkaare kriitika täiendavaks jätkuks sobib suurepäraselt aga Chris Auld'i postitus 18 signs you’re reading bad criticism of economics, mis kattub üllatavalt hästi "teise kaanoni" eestkostjate jutuga, vähemalt järgneva valiku ulatuses:

2. Frames critique in terms of politics, most commonly the claim that economists are market fundamentalists.

3. Uses “neoclassical” as if it refers to a political philosophy, set of policy prescriptions, or actual economies. Bonus: spells it “neo-classical” or “Neo-classical.”

5. Uses “neoclassical economics” and “mainstream economics” interchangeably. Bonus: uses “neoliberal economics” interchangeably with either.

6. Uses the word “neoliberal” for any reason.

8. Claims economists think people are always rational.

9. Claims financial crisis disproved mainstream economics.

10. Explicitly claims that economics is not empirical, or does so implicitly by ignoring empirical economics.

11. Treats all of economics as if it’s battling schools of macroeconomics.

12. Misconstrues jargon: “rational.”

Tasub meeles pidada järgmine kord kui keegi hakkab konkreetselt asjast rääkimise asemel heietama turufundamentalismist, neoliberalismist või neoklassikalisest majandusteadusest.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga