VABALOG

Euroopa Liidu T-särgi sõda Hiinaga?

Vabakaubanduse üks peamisi võlusid on odavad kaubad, mis protektsionistliku poliitika korral oleks välitmatult kallimad. Eestlastele on vast kõige tuttavam suhkru temaatika, kuid terve Euroopa Liidu jaoks on esile kerkinud hiinlaste odavate tekstiilitoodete küsimus.

Eelmisel nädalal kirjutas Postimees:

Hiina tõstab juunist 74 tekstiilitoote eksporditolle, et rahustada USA ja Euroopa Liidu kartusi odavate Hiina toodete ees, teatas reedel Hiina rahandusministeerium.
Nimetatud toodete hulka mahuvad nii kootud topid kui ka polüestrist püksid. Sellega teeb Aasia suurriik žesti, mis võib ära hoida USA- ja Euroopa Liidu poolsete kaitsetollide kehtestamise Hiina rõivatööstuse toodangule.

Viimased on ka Hiina peamised kaubanduspartnerid. Hiina rahandusministeeriumi teatel tõstab riik 1. juunist tekstiilitoodete eksporditolle 0,2-lt ühe jüaanini tükk.

Aasta algusest, kui kaotas kehtivuse aastakümneid püsinud Multi Fibre kokkulepe ehk kvoodisüsteem Hiina ja kolmandate riikide tekstiilitoodetele, on Hiina üliodava tekstiilitoodanguga üle ujutanud nii USA kui ka Euroopa Liidu turg. Mõnede Hiina tekstiilitoodete eksport Euroopasse on aasta algusest kasvanud enam kui viis korda.

Täna saatis Hiina vabatahtlikult tõstetud tollimaksu pikalt. Xinhua vahendab:

In a move to safeguard thousands of jobs, China declared it will scrap – after only 10 days – its sharply increased export duties on Chinese-made textiles.

The withdrawal comes after Washington and the European Union clamped more restrictions on Chinese exports, which China said are “unfair and incorrect.”

Minister of Commerce Bo Xilai told a news briefing yesterday that export tariffs on 81 categories of textile products will be lifted, including the 74 for which 400 per cent increases were announced.

Jah, tekstiilitööstusel Euroopas ja Ameerikas seisavad ees rasked ajad, kuid isegi mõne saja tuhande inimese tööta jäämine ei kaalu üle kõrgemaid hindasid, mida maksaksid kõik 450 miljonit Euroopa Liidu kodaniku.

Õnneks on põhimõtteliselt mingite piirangute kehtestamise vastu päris mitmed EL’i riigid sealhulgas Saksamaa, Holland, Taani, Rootsi ja Eesti.

Võiks arvata, et eurooplased said kvootide kaotamisest alles eile teada, kuid tegelikult on see selge olnud viimased kümm aastat:

Mario Monti pointedly told member states that they had not done their homework.

“Most of the actions to be put in place are at national level when you have ten years to adjust,” said Monti referring to the 1995 decision on the abolition of import quotas that took effect in January 2005.

Jääb üle küsida, miks peaks niigi madala sissetulekuga eestlased enda riiete eest rohkem maksma…sest prantslased või portugaalased ei soovi konkurentsi?


Categorised as: ...


3 kommentaari

  1. Paul ütleb:

    No pilusilmad on ikka saatanaks ülbeks läinud! Siin ei ole enam küsimus odavast kaubast vaid ellujäämises. Euroopas lihtsalt EI OLE võimalik toota selliste hindadega nagu Hiinas. Kui me (eurooplased siis) laseme kõik kaubad toota meie mõttes suures osas orjatööl rajanevas Hiinas, siis mõne aja pärast oleme ise kerjused. Vaat seda küll ei tahaks!

  2. John Doe ütleb:

    Sattusin juhuslikult lugema artiklit, kus räägiti USA kaitsetollidest importsuhkrule ja USA suhkrutööstuse lobitööst sealjuures.

    Et käesolev postitus on küll riiete teemal, kuid suhkru jutt on ka varem siit ajaveebist läbi jooksnud ja samas võtmes.
    Nagu selgub pole siis EL ainuke patustaja.

  3. Jüri Saar ütleb:

    Loomulikult ei ole EL ainus patustaja, kuid ma elan esialgu veel EL’is mitte USA’s 🙂

    Ega USA pole T-särkide kohalt ka puhas poiss. Ka nemad tahavad hiinlasi vintsutada mingite tollide või kvootidega, kuid vähemalt seal võib ajakirjandusest mingit vastuseisu leida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga