VABALOG

"Gotta love that free market" ehk WinXP MacBook’ile

Kuidas on turumajanduslikus ühiskonnas võimalik sekundaarseid – isegi triviaalseid – probleeme esile tõsta, et neile lahendusi leida? Kuidas suunata probleemile tähelepanu ja koordineerida erinevate indiviidide väheseid ressursse?

Kuna turumajanduse tingimustes pole võimalik kedagi sundida tuleb leida ajendeid, millest kõige käepärasem ja levinum on raha.

Kui teisejärgulise probleem lahendamisega ei tule toime need, kellel on aega ja viitsimist on probleemi lahendamiseks vaja kompetentsemaid inimesi. Kompetentsemad inimesed on aga enamasti hõivatumad tulutoovama tegevusega, mille tõttu teisejärgulistele probleemidele ei pöörata erilist tähelepanu – need ei ole prioriteet.

Seda olukorda on aga võimalik muuta, kui näiliselt triviaalse probleemi lahendus pakub huvi piisavale hulgale inimestest, kes on kõik nõus natuke probleemi lahenduse eest maksma ja kui nad suudavad enda tegevust koordineerida.

PledgeBank’ist on tänaseks tänu Silverile paljud blogilugejad teadlikud ja Fundable.org’i teoreetilistest võimalustest on Vabalogis juba juttu olnud. Hetkel toimub aga ühe eraisiku algatuse tulemusena üks huvitav, kuid väga praktiline eksperiment:

My MacBook is shipping on the 15th of February. I told my boss that this would replace my IBM desktop and I could boot Windows XP on it. I am still confident it can be done. I am pledging $100 of my own money and offering anyone else who would like the instructions on how to Dual boot these two operating systems the ability to donate some of their money into the pot as a reward for the person / group that can make dual-booting Mac OS X and Windows XP happen on an Intel Mac.

Uudise on üles võtnud mitmed Apple’i uudiseid edastavad leheküljed ja esialgsest $100 on saanud praeguseks $2450. Tõenäoliselt kasvab summa lähipäevadel (kui mitte tundidel) veel täiendavalt.

Huvitav, kas probleemile on lahendus ja kui on, siis kaua läheb lahenduse leidmiseks aega?

Igal juhul jälgin ma seda arengut huviga ja saatsin isegi ürituse eestvedajale maili soovitusega mõelda Fundable.org peale, sest see laiendaks maksmisvõimalusi ja suurendaks usaldust. Saab näha, kas ma ka mingi vastuse saan.

TÄIENDATUD: Ennww kommentaarides (aitäh) tõi Colin’i (ürituse eest vedaja) blogile viite, kus ta selgitab, miks ta fundable.org’i ei kasuta:

– They take 10% if your goal is met. (average so far with paypal is 4.4%)

– You have to set goals and limited time frames – it isnt possible to have an open ended fundraiser and I dont want to shoot too low for the prize in this contest. The time frames were 25 days or 15 days. I expect the contest may last longer

– Pain of switching – I thought about adding fundable as an alternative, but that 10% commission didnt sound very good to me.

Hea põhjused kõik, mis annavad põhjust arvata, et fundable.org’i kõrvale on ruumi ka konkurendile või fundable.org võiks suuremate summade puhul enda protsendi madalamaks lasta.


Categorised as: ...


4 kommentaari

  1. Ennww ütleb:

    Fundable.org ei lähe ilmselt peale eriti.
    http://www.pintmaster.com/wordpress/20060123/why-im-not-using-fundableorg-at-winxponmaccom/
    Talle ei meeldi, et ad liiga palju raha ära võtavad ja lisaks on ajalimiit liiga lühike…
    Aga eks igale oma.

  2. flip ütleb:

    WinXP (vähemalt see mis praegu poodides saadaval on) ei lähe sinna peale. Need Macid kasutavad Inteli EFI-BIOSi mida WinXP lihtsalt ei toeta.

  3. aabram ütleb:

    Vista ja WinXP 64bit aga juba toetavad ja see on ainult aja (aja, mitte võimalikkuse/võimatuse) küsimus, mil keegi paneb 32bit WinXP ka seda toetama. Iseasi, et tõenäoliselt mitteametlikult, aga siiski.

  4. paul ütleb:

    Kasutan Mac’i ja OSX. Huvitav, et milleks peaks ma üleüldse vajama WinXP oma arvutil? Office töötab ju niikuinii.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga