VABALOG

Euroliidu regulatsioone: "Collect all four…thousand!"

Euroopa Liidust tuleb üpris stabiilselt regulatsioone, mis pole just kõige põhjalikumalt läbi mõeldud ning seega kipuvad looma probleeme seal, kus neid varem polnud. Sageli on regulatsiooni eesmärk igati mõistetav, kuid tulemus liiga laiaulatuslik ja erandeid mitte arvestava.

Kuna riukalike regulatsioone hüppab põõsast välja üpris regulaarselt, siis võib juhtuda, et see postitus on alles esimene paljudest. Ma loodan, et sagedamini kui kord kuu või kahe tagant mul neid kokku panna ei õnnestu.

Kuigi näited on enamasti pärit briti ajakirjandusest kehtivad samad regulatsioonid ja direktiivid ka meil, kuid erandite esinemist ei saa välistada.

1. Orelite renoveerimine on nüüdsest ebaseaduslik sest:

The regulations permit electrical equipment to have a maximum of 0.1 per cent of their weight as lead. Organ pipes have a lead content of 50 per cent or more and the Department of Trade and Industry has advised organ builders that, in the interests of directive harmony, they must “prepare to comply”. Though pipe organs are essentially mechanical devices, they use electric motors to power the blowers that move air through the pipes.

The great Harrison and Harrison organ at the South Bank, which is now in pieces in Durham as part of the refurbishment of the Royal Festival Hall, is under immediate threat. Under EU Directive 2002 95/EC RoHS and EU Directive 2002 96/EC WEEE, it will technically be illegal to reinstall it.

Ka Eestis on hulgaliselt oreleid, mille üle ollakse uhked, eraldi küsimus loomulikult, kas nende haldajad on direktiivist teadlikud ja kas kohalikud ametnikud on üldse sellele tulnud, et orelite põhjalikum renoveerimine näib olevat ebaseaduslik.

Vaat ka: An accidental ban?

2. Euroopa Liidul on plaanis keelustada elavhõbedaga termomeetrid, vähemalt nende tootmine tulevikus:

European Union lawmakers called on Tuesday for an EU-wide ban on mercury in most thermometers, hoping to minimise the risk posed by the toxic heavy metal to humans, ecosystem and wildlife.

Thermometers account for up to 30 of the 33 tonnes of the mercury used in measuring and control devices across the EU every year. Direct exposure from a broken thermometer can cause damage to lungs, kidneys and brain when inhaled.

Miks tegeleb Euroopa Liit sellise triviaalsusega?

Ma saan aru, et elavhõbeda näol on tegu mürgise ainega, kuid kasvanud üles kodus, kus palaviku mõõdeti just elavhõbedast “kraadiklaasiga” ei näe ma absoluutseks keelamiseks mingit põhjust. Meil ikka juhtus, et termomeeter kukkus põrandale, kuid meile tehti juba varakult selgeks, et tegu on mürgise ainega, mis aurustub kiiresti.

Pealegi on termomeetrites kasutava elavhõbeda hulk väike ja tõsiste probleemide tõenäosus üpris väike. Ma kaldun arvama, et tõenäosus autoõnnetus viga saada on märksa suurem kui katkisest termomeetrist sisse hingatud elavhõbedast. Lisaks sellele näivad elavhõbedat kasutavad termomeetrid olevat märksa usaldusväärsemad kui paljud elektroonilised.

Originaalset Reuters’i lugu tasub aga vaadata ainuüksi sellepärast, et loo illustreerimiseks on kasutatud hoopis alkoholi termomeetrit.

Vaata ka: At least they can agree

3. Kui naabri valgus saastab sinu pimedust, siis Euroopa Liidul on midagi sulle pakkuda:

Only in the past 200 years have our cities been properly lit, from the introduction of gas lamps to London in 1807 through to the all-encompassing glare that can now be seen from miles away. Those of us who live in big towns rarely see the night sky any more, but its disappearance was a trade-off for safety and ease of movement.

Over many years, astronomers and groups such as the Campaign for Dark Skies have agitated against this “light pollution”, at which our forefathers would have marvelled, and have pressed for new legislation to stop it. From April 6, it will duly arrive.

Light pollution will become a statutory nuisance for the first time and refusal to obey an order to dim an offending illumination is to be a criminal offence, punishable by a fine of up to £50,000.

Protsess ise on tegelikult päris mitme sammuline. (1) ennast häirituna tundev inimene peab täheldama üles kuupäevad ja kellaajad, millal valgus teda häiris. Soovitavalt tegema ka mõned pildid. (2) ennast häirituna tundev inimene peab kontakteeruma valgusallika omanikuga ja proovima jõuda kompromissini. Kui see ebaõnnestub võib ta pöörduda (vähemalt Inglismaal) Keskkonnakaitse agentuuri poole. (3) Keskkonnakaitse agentuur peab uurima olukorda ja tegema vastavad mõõtmised, mille järel tehakse vajadusel ette kirjutus. (4) Kui kõik eelnev ebaõnnestunud võib (peab?!) kohalik omavalitsus saastaja kohtusse kaevata trahvi ähvardusega.

Mõnede jaoks võib see tõesti olla viimane võimalus naabri valgustist lahti saada, kuid mis jääb eelnevast kirjeldusest välja on sellise protseduuri läbimise maksumus. Mõõtmine, testimine, ekspertide koolitamine ja nende ajakulu.

Vaata ka: Our unaccountable masters

4. Eesti, Läti, Leedu, Soome, Taani, Rootsi ja Poola arvates on tähtis defineerida, millist jooki tohib kutsuda viinaks (“vodka”) ja millist mitte:

The Polish delegation suggested that the definition should be restricted to cereals and potatoes as raw materials used to obtain vodka, arguing that only cereals, and, later, potatoes, were traditionally used to make vodka by the biggest vodka-producing countries.

The Polish delegation also expressed fears that the use of raw materials other than the abovementioned, such as byproducts like grape marc or other products, would lead to final product of different organoleptic characteristic, would not guarantee the marketing and selling of a quality product and would not respect the traditional production criteria used in the EU countries.

Võib-olla tuleb see sellest, et mul pole viina vastu mingit sümpaatiat, kuid viin on viin ja vaevalt, et selle joojad seda maitse pärast ostavad. Mõttetu aja raiskamine.

Vaata ka: While Rome burns…

(see postitus via EU Referendum)


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga