VABALOG

Valimised Rootsis – Rootsi suund järgmiseks 15 aastaks

Kuna veetsin ligi üheksa kuud Rootsis õppides, siis on ka Rootsis toimuv endisest südamelähedasem, seda eriti üpris tähtsate valmiste eel, mis toimuvad homme, pühapäeval.

Rootsi poliitmaastikul on juba aastakümneid domineerinud sotisaaldemokraadid ja nende erinevad koalitsioonid. Parempoolsete vaadetega erakondadel on ainult üks kord viimase kahekümne aasta jooksul õnnestunud moodustada valitsus, kuid vaatamata lühikesele valitsusperioodile on just seda valitsust peetud Rootsi majanduse päästjaks ja praeguse edukuse loojaks tänu ulatuslikele reformidele tervishoius, hariduses ja riigiettevõtete erastamises.

Homme avaneb rootslastel võimalus asendada sotsiaaldemokraadid kolme parempoolse erakonna koalitsiooniga – Allianssiga. Mitmete kommentaatorite arvates määravad homsed valimised Rootsi suuna järgmiseks kümneks kuni viietteistkümneks aastaks. Kui võidab Allianss, siis on oodata ka Rootsis suuremaid muudatusi ja reforme, kui sotsiaaldemokraatide koalitsioon, siis läheb kõik samas stagneeruvas vaimus edasi.

Rootsis tegin ka enda kursakaaslastega nende lähenevatest valimistest juttu ja enamus neist, kellega sellele teemal mõtteid vahetasin olid huvitatud muutustest. Küsimusele “miks” sai peaaegu alati vastuseks kas kõrged maksud või töökoha leidmisega seotud probleemid. Kuna minu sakslaste küsitlus enne nende valimisi andis kahtleva poolehoiu CDU’le, siis seekord on märksa tugevam toetus langenud Allinassile. Mind üllatas, kui vaenulikud osad noored olid sotsiaaldemokraatide suhtes. Ehk väljendub see ka homsetel valimistel.

Mina igal juhul hoian pöialt Allianssile…mitte, et see Vabalogi lugejaid eriti üllataks.

Lisainformatsioonist.

Inglise keelse eelvaate ja ülevaat homme toimuvast toob inglise keeles teieni The Local. Natuke ennetavat analüüsi ja tõenäoliselt valimiste järgset olukorda kommenteerib Johan Norberg.


Categorised as: ...


5 kommentaari

  1. paul ütleb:

    Nojah, noortele võivad ju muutused vajalikud tunduda, kuid vanemad inimesed kardavad muutusi! Minu arusaamise järgi on rootsi valijad valdavalt vanemad inimesed (muide, varsti ongi Euroopas põhilised valijad pensionärid!!!) ja valik kaldub sotside poole. Kahju muidugi, kuid nii vist läheb.

  2. Eke ütleb:

    Viimane kord kui mõõdukad Rootsis valitsusse said, vallandus majanduskriis vähem kui aasta pärast valimisi. See on tõesti üks hea moodus stagneeruvast vaimust pääseda.

    Soomes olid samal ajal valitsuses keskerakondlased ja ka seda riiki tabas majanduskriis.

    Nüüd on sama olukord – Rootsis mõõdukad, Soomes keskerakond, kes pärast valimisi suure tõenäosusega pukki jääb. Saame reforme näha, nii et tükid taga.

  3. Anonymous ütleb:

    Juba mitu p2eva k2in kiikamas, et mis siis rootsist sai. Palun edasist ylevaadet asjade kulgemisest 🙂

  4. Anonymous ütleb:

    Ekele: aitäh, vaatan.
    Aga mugavam oleks lugeda kokkuvõtet eesti keeles, mitte tõlkida ise rootsi keelt 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga