VABALOG

Informatsiooni visualiseerimisest, muutuste jälgimisest ajas

Informatsiooni esitamine huvitavalt ja köitvalt on üks suuremaid väljakutseid mitmetes valdkondades, kuid enamasti ei jõuta kaugemale üksluisetest tabelitest ja staatilistest graafikutest. Muutuste tõlgendamine ajas jääb sageli inimese enda mõttetöö ülesandeks, mis põhjustab aga vähemalt esialgsete andmete jälgimisel olukorra, kus nii positiivsed kui negatiivsed muutused jäävad sageli märkamata ja keskendutakse staatilisele võrdlusele ehk ühele kindlale perioodile ajas.

Õnneks on informatsiooni visualiseerimine jätkuvalt arenev valdkond, kus tehakse huvitavaid edusamme, mis võivad staatilisest ja sageli ülikuivast statistikast teha visuaalselt mõjuva ja õpetliku animatsiooni nagu Gapminder.

Ma soovitan kõigil, kes on informatsiooni visualiseerimisest huvitatud või peavad ise informatsiooni klientidele visualiseerima, tutvuda seda tööriista tutvustava videoga, mis demonstreerib nii Gapmideri võimalusi ja Gapmideri loojate visiooni tulevikust, kus avalikesse andmebaasidesse kogunenud informatsioon on automaatselt visualiseeritavas formaadis ning ka otsingute sooritamiseks sobiv.

Kui video vaadatud ja soov ise Gapmideriga proovi teha, siis Google on enda tööriistade hulka arvanud ka Gapminder’i beeta, kus võib muuhulgas uurida ka Eesti positsiooni erinevas statistikas.

Gapmideri võimaluste demonstreerimiseks on nii PC kui Mac’i jaoks aga tehtud eraldiseisev presentatsiooni ÜRO inimarenguaruande statistikast.

Jääb üle loota, et Gapmider ei jää saladuseks vaid leiab laiemat kasutust just õpetajate ja õppejõudude töös.

Mis aga kõige parem, varasem kokkupuude statistikaga ei ole Gapmideri kasutamise eeldus.


Categorised as: ...


3 kommentaari

  1. paul ütleb:

    Vaatasin kogu presentatsiooni ple ja pean ütlema, et päris huvitav ja arusaadav oli. Ainuke probleem, et pisut pikavõitu esitlus.

  2. Ragnar ütleb:

    Mulle meeldis ka see mänguasi 🙂 Tänud lingi eest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga